Hopp til innhold

Angie (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Angie» er en sang av rockebandet The Rolling Stones, som er på albumet Goats Head Soup fra 1973. Den er også en singelen fra albumet, utgitt 20. august 1973.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sangen er skrevet, som de fleste Rolling Stones sangene, av Mick Jagger og Keith Richards, men den er anerkjent for å være nesten fullstendig skrevet av Richards. "Angie" ble spilt inn i november og desember 1972 og er en akustisk-gitar-drevet ballade som forteller om slutten på en romanse.

Sangens særegne piano akkompagnement, skrevet av Richards, ble spilt av Nicky Hopkins som ofte spilte på Stones album. Strengene arrangementet på stykket var det Nicky Harrison som sørget for. Et uvanlig trekk ved originalopptaket er at sanger Mick Jaggers vokalguidespor (laget før den endelige vokalen ble spilt inn) er svakt hørbar gjennom hele sangen (en effekt som noen ganger kalles en «spøkelsesvokal»).

Singelen, som ble utgitt i august 1973, gikk rett til topps av den amerikanske Billboard Hot 100 og nådde nr. 5 på den britiske singellisten. Sangen var også en nr. 1 i både Canada og Australia i fem uker hver og toppet hitlistene i mange land over hele Europa og resten av verden.

På grunn av sangens lengde, 4:31, gjorde noen radiostasjoner redigeringer for å forkorte den til 3 minutter, ved å kuttet ned noen instrumentale deler.

The Rolling Stones har ofte fremført sangen på konserter, den var inkludert i faste spille-listen på turneene 1973, 1975 og 1976. Det har vært med mer eller mindre fast siden European Tour i 1982. Konsertutgaven ble gitt ut på albumene Stripped, Live Licks og The Rolling Stones: Havana Moon.[1]

Teksten[rediger | rediger kilde]

Tekste begynner slik:

Angie, Angie

When will those dark clouds all disappear

Angie, Angie

Where will it lead us from here

With no lovin' in our souls

And no money in our coats

You can't say we're satisfied

Angie, Angie

Det ble spekulert i at sangen handlet om David Bowies første kone Angela, eller Keith Richards nyfødte datter Dandelion Angela, eller skuespillerinnen Angie Dickinson, eller andre. I et intervju i 1993 for informasjon som skulle skrives på omslaget til Rolling Stones samlealbum Jump Back: The Best of The Rolling Stones, sa Richards at tittelen var inspirert av datteren hans. I sin 2010 memoar 'Life sa Richards' sa han imidlertid at han hadde valgt navnet tilfeldig når han skrev sangen - før han visste at babyen hans skulle hete Angela eller til og med visste at babyen hans ble en jente - og at sangen "ikke var om noen bestemt person". Ifølge 'New Musical Express' henviste Jaggers bidrag til tekstene til hans brudd med Marianne Faithfull.

Musikkvideo[rediger | rediger kilde]

Det ble laget to musikkvideoer for å reklamere for sangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rolling Stones* - Angie». Discogs (engelsk). Besøkt 17. februar 2021. 
Forrige mottaker:
«Barn av regnbuen» med Lillebjørn Nilsen
Nummer 1 på VG-lista
(Uke 4–5 1974)
Neste mottaker:
«En spennende dag for Josefine» med Inger Lise Rypdal
Autoritetsdata