Bantry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bantry
Irsk navn: Beanntraí
Bantry From above.jpg
LandIrland Irland
Provins:Munster
Grevskap:Cork
StatusBy (city)
Befolkning3 309 (2006)
Høyde over havet30 meter
Bantry ligger i Irland
Bantry
Bantry
Bantry (Irland)

Bantry
51°40′47″N 9°27′12″V

Statue i Bantry av St. Brendan sjøfareren.

Bantry, gælisk: Beanntraí, er en by i grevskapet Cork i Irland. Byen ligger innerst i Bantry Bay som er en fjord sør på Irlands vestkyst. Den ligger langs riksveien N71.

Som flere andre steder i området hevder, var Bantry hjemstedet til helgenen St. Brendan sjøfareren omtrent år 600 etter Kristus. Irske sagn forteller at St. Brendan var den første som oppdaget Amerika.

Historie[rediger | rediger kilde]

Minneplate etter Irish War of Independence.
Byen har egen statue av Theobald Wolfe Tone.

Torvet "Wolfe Tone Square" er oppkalt etter Theobald Wolfe Tone. Han ledet et opprør i 1798 for å fjerne engelsk styre og håpet å gjenta den franske revolusjonen ved hjelp av franske frivillige. En mislykket fransk invasjonsstyrke ankom Bantry i 1796. En lokal godseier, Richard White mobiliserte mot franskmennene og ble som takk adlet, ført til baron i 1797, til hertug i 1800 og til jarl i 1816.

I løpet av den irske frigjøringskrig var 5. Cork brigade av IRA, (Irish Republican Army), svært aktiv over mange år, også i den irske borgerkrigen. Navnene på de som omkom i disse kampene i 1920 og 1923 er oppført på veggen i den gamle rettsbygningen i Wolfe Tone Square.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

I fjorden, Bantry Bay ligger en oljeterminal på øya, Whiddy Island. I januar 1979 eksploderte oljetankeren «Betelgeuse». Hele mannskapet på 42 og sju ansatte ved terminalen omkom. Kaia ble ødelagt, men lagertankene på land tålte eksplosjonen. 250 ansatte ble sagt opp. Det var et betydelig oljesøl med stor miljøødeleggelse, som skadet fisket. Likevel er det siden vokst opp en blomstrende industri med blåskjell-dyrking. Den irske stat har brukt betydelige pengebeløp for å bygge opp terminalen igjen. Den har blitt solgt til amerikanske oljeselskaper. Terminalen har omkring 40 besøk av store tankskip hvert år.

Byen er et viktig økonomisk/finansielt sentrum for regionen. Fiske, blåskjellproduksjon og turisme er viktige næringsveier.

Transport[rediger | rediger kilde]

Dette møllehjulet utenfor Bantrys bibliotek står med utsikt over byens største torv.

Bystyret[rediger | rediger kilde]

Bantry bystyre har ni medlemmer. Disse velges i av innbyggerne hvert femte år. Medlemmene velger ordfører og viseordfører hvert år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]