Bankbuss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trondhjems Sparebanks bankmobile fra 1964.

Bankbuss var en buss som var innredet for å fungere som bankfilial og som kjørte rundt til grissgrendte bygder, for at innbyggerane skulle slippe å reise inn til nærmeste tettsted for å få utført banktjenester. Tidligere var det mange bankbusser i Norge, men flere ble lagt ned i 2000-årene. Den siste bankbussen drevet av Luster Sparebank, ble lagt ned i mars 2008.[1] Sparebanken Sogn og Fjordane la ned sitt bankbusstilbud i desember 2011.[2]

Bankbusser ble erstattet av nye tjenester som betalingskort, brevgiro, nettbank og liknende.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tysk bankbuss i Bayern, 2016.

Det er antatt at det første busskjøretøyet som var innredet som bankfilial i Europa, var introdusert av Aalborg Bys og Omegns Sparekasse i Danmark i november 1947.

Dette fulgt til at flere land skulle følge etter, og den første norske bankbussen kom i 1953 da Bergens Privatbank sendt ut en buss med radiokommunikasjon som gjorde det mulig å ha telefonforbindelse med hovedkontoret.[3] Ved slutten på 1950-tallet tok flere bank den nye bussen i bruk for å komme ut på den spredte bebyggelse ute på landet, deriblant Skjeberg Sparebank i Sarpsborg, Østfold fra 1959.

Et eksempel er Marker Sparebank i indre Østfold, som i 1961 kjøpt inn en Commer buss og satt den i virksomhet på fire bankruter - Kasbo-Halvorsrud, Kallak-Børresrud, Klund-Kroksund og Strømsfoss-Kvisler skole.[4] Den var simpelt sendt ut som et mobilt banklokale med samme tjenestetilbud som en sparebank.

Selv om bankbussen har blitt avviklet i Norge, er den fremdeles i virksomhet i mange land på flere kontinenter som «bankmobile» eller «mobile bank branches».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Karlsen, R.K., «Rakk bankbussen før den stengte», NRK.no, 27/1-2010.
  2. ^ Bankbussen hausten 2011 ved ssf.no
  3. ^ Marker Sparebank s. 122
  4. ^ Marker Sparebank s. 123

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Willy Møller; Marker Sparebank 125 år utgitt 1977 i Sarpsborg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]