Bank og Monument undergrunnsstasjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bank undergrunnsstasjon»)
Undergroundsymbol Bank og Monument
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
ByLondon
StedCity of London
Oppkalt etterBank of England, Monument to the Great Fire of London
Operatør(er)London Underground
Tjenester
Plattform(er)10
Passasjerer årlig43,500 millioner (2010)
Kollektivsone1
Kart
Bank og Monument undergrunnsstasjoner
51°30′47″N 0°05′17″V

En av Northern-linjens plattformer

Bank og Monument stasjoner er to stasjoner i Londons undergrunnsbane som har blitt forbundet slik at de har blitt til en stasjon med to innganger og to forskjellige navn ved disse inngangene. Komplekset ligger i kollektivsone 1, i det sentrale London.

Bank-delen har navn etter Bank of England, som ligger rett ved. Den betjener linjene Central, Northern og Waterloo & City. På sistnevnte er den en av bare to stasjoner som utgjør hele linjen. Den er også endestasjon for Docklands Light Railway (DLR).

Monument-delen, med navn etter Monument, minnesmerket over bybrannen i London 1666, betjener linjene Circle og District.

Londons første offentlige toalett lå i Bank-delen, rett ved Royal Exchange-utgangen.

Bank of England-utgangen er bygget inn i selve banken, og er derfor fredet. Den er den eneste fredede bygning i undergrunnsnettet av grade I, den høyeste kategorien av bevaringsverdige bygninger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Metropolitan Inner Circle Completion Railway[rediger | rediger kilde]

Monument-delen åpnet i 1884 på det som skulle bli linjene District og Circle. Linjen hadde opprinnelig brukt en annen stasjon, men på grunn av problemer i samarbeidet mellom to selskaper ble det bygget en egen.

Waterloo & City Railway Company[rediger | rediger kilde]

Selskapet Waterloo & City Railway Company anla en linje fram til stasjonen i 1898. Deres stasjon het opprinnelig City, etter City of London. Denne ble etterhvert inkorporert i Bank-delen.

City & South London Railway[rediger | rediger kilde]

Den første stasjonen med navnet Bank åpnet i 1900, da det som nå er Northern-linjen utvidet linjen fram til Moorgate. Selskapet stengte samtidig sin gamle endestasjon i området, King William Street.

Ettersom tomteprisene var svært høye i området gikk selskapet til det uvanlige skritt å forhandle fram kjøp av en del av krypten i kirken St. Mary Woolnoth. Dette førte til at man måtte flytte flere kister og støtte opp hjørnene på kirken. Selv om det er installert rulletrapper er det fortsatt mulig å bruke heisene, som har inngang fra den gamle krypten.

Central London Railway[rediger | rediger kilde]

30. juli 1900 ble Bank-delen stasjon for dagens Central-linje. Plattformen er sterkt buet på grunn av behovet for å legge den direkte under Threadneedle Street og Poultry, slik at man kunne slippe å kompesere huseiere for vibrasjoner. Det er derfor ikke mulig å se den ene enden av plattformen fra den andre.

Stasjonen ble bygget fullstendig under bakkenivå, på grunn av de høye tomteprisene. For å ikke underminere veikrysset over måtte det brukes separate heissjakter for de forskjellige plattformene, og det var derfor ikke før man innførte rulletrapper i 1920-årene at det var mulig med direkte overgang mellom linjene uten å måtte opp i billetthallen for å skifte heis først.

11. januar 1941 ble Central-linjens billetthall truffet direkte av en tysk flybombe. Området ble antagelig bombet spesielt hardt på grunn av at Bank of England ligger der. Royal Exhange og Mansion House kollapset ned i undergrunnsstasjonen, og 56 mennesker omkom.

I 1933 ble det installert en rulletrapp som gjorde det mulig å gå direkte mellom Monument og Bank. Stasjonene skiftet da navn til Monument-for-Bank og Bank-for-Monument. Dette var det første skrittet mot full sammenslåing av stasjonene.

DLR[rediger | rediger kilde]

LR la en tunnel inn til stasjonen under Central-linjens tunnel. Plattformen ble åpnet i 1991, og er forbundet med andre plattformer via gangtunneler. På grunn av det kompliserte systemet av tunneler mellom de forskjellige linjene kalles stasjonen ofte The Worm («Marken») av de ansatte.

Katastrofeøvelse[rediger | rediger kilde]

7. september 2003 ble Bank-delen brukt til en katastrofeøvelse. Den var en av de største og mest realistiske av slike øvelser som er utført i Storbritannia, og involverte politiet, brannvesenet, ambulansetjenesten og personalet på undergrunnsbanen. Målet var å utrede beredskapen i tilfelle et angrep med kjemiske, biologiske eller kjernefysiske våpen.

Forrige stasjon   London Underground   Neste stasjon
Ringbane
Circle-linjen Circle-linjen
Hammersmith/ringbane
District-linjen District-linjen
Central-linjen Central-linjen
Northern-linjen Northern-linjen
Endestasjon
Waterloo & City-linjen Waterloo & City-linjenEndestasjon
Docklands Light Railway
Endestasjon BankWoolwich Arsenal
BankLewisham

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]