Hopp til innhold

Monument to the Great Fire of London

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Monument

Monument to the Great Fire of London, eller simpelthen The Monument, er en 61 meter høy søyle i London, rett nord for London Bridge, i krysset mellom Monument Street og Fish Street Hill.

Søylen ble reist i 1677 til minne om bybrannen i 1666, som la nesten hele London i aske. Søylen er tegna av den store byfornyeren Christopher Wren i dorisk stil, og står nøyaktig 61 meter fra det bakeriet i Pudding Lane der brannen begynte. Søylen er bygd i Portland kalkstein og krones av en forgylt vase med flammer.

Sokkelen har en innskrift på latin på tre sider. På den ene sida ble det i 1681 tilføyd en setning som legger skylda for brannen på katolikkene, etter at et rykte hadde oppstått om at franske hugenotter hadde antent brannen. Denne delen av innskriften ble fjerna i 1831.

The Monument er bygd også for vitenskapelige formål. Den har en sentral sjakt som er ment for et zenit-teleskop, og til bruk i gravitasjons- og pendeleksperimenter. Trappetrinna i sjakta er nøyaktig 6 tommer høye, og var tenkt brukt til barometriske målinger av lufttrykk.

I Smithfield i den nordre utkanten av City markerer monumentet Golden Boy of Pye Corner det punktet der brannen døde ut.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]