Banjo-Kazooie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Banjo-Kazooie
UtviklerRare
UtgiverNintendo
DesignerGregg Mayles
KomponistGrant Kirkhope
PlattformNintendo 64
Xbox 360
UtgivelseNintendo 64: 29 Juni 1998 Xbox 360: 26 November 2008 Rare Replay (Xbox One): 4 August 2015 Nintendo Switch: 20 Januar 2022
SjangerPlattformspill, collect-a-thon, julevideospill
ModusEnspiller
AldersgrensePEGI 3
Nettstedbanjokazooie.com
Del av serien Banjo-Kazooie

Banjo-Kazooie er et plattformspill utviklet av Rare. Det ble utgitt i 1998 til Nintendo 64. Spillet er det første i serien av Banjo Kazooie spill. Spillet handler om bjørnen Banjo og hans venn fuglen Kazooie. De blir tvunget ut på eventyr for å redde Banjos søster Tooty, som har blitt kidnappet av den onde heksen Gruntilda. Banjo-Kazooie er et av Rare sine mest solgte spill til Nintendo 64, og har blitt gjenutgitt flere ganger siden den oprinnelige lanseringen.

Spillet ble relansert i 2008 til Xbox Live ArcadeXbox 360, og den 4. August i 2015 gjenutgitt i samlepakka Rare Replay til Xbox One, Xbox 360 versjonen av spillet er tilgjengelig der, og den er omtrent identisk som Xbox 360 versjonen. Spillet har støtte for 4K på Xbox One X.

Spillet ble relansert på Nintendo Switch sin online utvidelsespakke 20 Januar 2022, som er første gangen spillet bli gjenutgitt på en Nintendo konsoll, denne versjonen bruker Nintendo 64 versjonen av spillet fremfor Xbox 360 versjonen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spillet starter i de rolige og fredelige omgivelsene rundt Spiral Mountain. Banjo og Kazooie sover uvitende om hva som er i ferd med å skje. Høyt oppe i sitt tårn overseende Spiral Mountain har Gruntilda konstruert en maskin som stjeler andres skjønnhet. Hun ser i sin trolldomsgryte (Dingpot) og finner sitt mål, Tooty. Hun setter seg på sopelimen og flyr ned for å fange henne. Etter en slåsskamp mellom henne og Tooty får hun til slutt fanget henne. Inne har akkurat Banjo og Kazooie våknet og de løper ut for å undersøke. Der får de vite av muldvarpen Bottles (Glugge) hva som har skjedd og setter i vei etter henne.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Banjo-Kazooie adopterte mange av elementene som gjorde Super Mario 64 til en stor suksess. Spilleren må utforske store 3-dimensjonale baner i søken etter puslespillbiter, Jiggys. På hvert brett skal man også forsøke å finne de 5 Jinjoene, små skapninger som kommer i 5 forskjellige farger. Når man har funnet alle blir Banjo belønnet med en Jiggy. Spillet hadde også sine egne ideer slik som trollmannen Mumbo-Jumbo (Hokus Pokus). Hos Mumbo kan Banjo og Kazooie bli forvandlet til en annen skapning, for eksempel en hvalross, en krokodille eller et gresskar. Slik kan de få tak i puslespillbiter som ellers ville vært utilgjengelige. Etterhvert som de to vennene kommer dypere og dypere inn i Gruntildas hule vil de også få mulighet til å lære nye og mer avanserte evner fra Bottles.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]