Hopp til innhold

Ballastgreinkjempe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ballastgreinkjempe
Nomenklatur
Plantago afra
L.
Populærnavn
ballastgreinkjempe,
loppekjempe
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenleppeblomstordenen
Familiekjempefamilien
TribusPlantagineae
Slektkjempeslekta
Økologi
Habitat: tørre steder
Utbredelse: middelhavslandene, Madeira, Sahara og videre sørover til Tanzania og østover til Pakistan; forvillet andre steder

Ballastgreinkjempe (Plantago afra) er en ettårig urt i kjempefamilien.

Den blir 15–50 cm høy og har en opprett eller oppstigende stengel. Planten skiller seg fra slektningen greinkjempe (P. indica) ved at den har kjertelhår og er klebrig å ta på. Bladene sitter motsatt og er linjeformede, 1,5–6 cm lange og 1–5 mm brede. Blomsterstanden er et lite aks som sitter i de øverste bladhjørnene på et 1–5 cm langt skaft.

Ballastgreinkjempe vokser i vegkanter, på brakkmark og sammen med gras i garrigue. Arten er naturlig utbredt i middelhavslandene, Madeira, Sahara og videre sørover til Tanzania og østover til Turkmenistan, Afghanistan og Pakistan. Det er usikkert om den er naturlig eller innført på Kanariøyene. Den er funnet forvillet lenger nord i Europa og i Sør-Afrika og Sør-Amerika.

I Norge er ballastgreinkjempe funnet forvillet tre ganger på ballastjord for over hundre år siden og to ganger seinere på andre steder. Alle funnene er gjort i Oslo. Planten er for varmekrevende til å kunne etablere varige bestander i Norge.

De rødbrune frøene brukes til medisinske formål og skal hjelpe mot fordøyelsesproblemer. Planten dyrkes for frøene i Frankrike og Spania. Drogenavnet er Psyllii semen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 422. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • «Ballastgreinkjempe Plantago afra». Fremmedartsbasen 2018. Artsdatabanken. Besøkt 25. desember 2020. 
  • «Plantago afra». Plants of the World Online. Kew Science. Besøkt 25. desember 2020. 
  • K. Marhold (2011). «Plantago afra». Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 25. desember 2020. 
  • C. Jensen (1993). Urter. Statens fagtjeneste for landbruket. s. 38. 
  • «Psyllium-plantain». Kooperation Phytopharmaka. Arkivert fra originalen 30. januar 2020. Besøkt 25. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ung plante i Marokko