Bündnis Zukunft Österreich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bündnis Zukunft Österreich
Norsk navnFremtidsalliansen Østerrike
LandØsterrike
Leder(e)Josef Bucher
Grunnlagt4. april 2005[1]
Fargeroransje
Nettstedwww.bzoe.at/

Våpen
Østerriksk politikk


Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ) («Alliansen for Østerrikes framtid») var et politisk parti på høyresiden i Østerrike, aktivt i Bundestag mellom 2005 og 2013. Partiet kan karakteriseres som et populistisk, nasjonalliberalt, liberaltkonservativt parti.

Partiet ble stiftet 3. april 2005 av sentrale medlemmer av FPÖ. Den første partilederen (Bündnisobmann) var Jörg Haider, som tidligere var leder for FPÖ. I perioden 2006–2008 var Peter Westenthaler partileder, men Westenthaler måtte gå av etter at han ble funnet skyldig i mened. Fra 30. august 2008 og fram til sin død 11. oktober 2008 var Haider igjen partileder.

BZÖ arbeider blant annet for gjeninnføring av den grensekontrollen som ble opphevet ved Schengen-traktaten og at utenlandske lovbrytere skal straffes i sitt hjemland.

Ved valget i Østerrike 2013 fikk partiet en oppslutning på 3,5 % av velgerne.[2] Da sperregrensen var 4 % falt partiet ut av parlamentet. BZÖ gikk deretter sterkt tilbake, og fikk ved landdagsvalget i Kärnten 2018 (de) 0,2 % av stemmene i delstaten Kärnten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]