Neseskylling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Neseskylling er en renselsesteknikk som har vært brukt av mennesker siden tidenes morgen. Blant annet er denne praksisen kjent fra yoga og ayurveda.

I løpet av en dag pustes det inn flere tusen liter luft gjennom nesen. Denne luften inneholder støvpartikler og andre urenheter. Støvpartiklene kan avleires i nesen og bihulene som skorper.

På en del apotek og i helsekostforretninger selges en neseskyller av plast. Det fylles med kroppsvarmt saltvann, ca. 1 g pr dl. Deretter legges hodet på skakke, og neseskylleren settes mot det ene neseboret. Vannet helles varsomt gjennom nesen og løser opp smuss, støv og skorper som så kan blåses ut i vasken eller i et lommetørkle. Det opprinnelige produktet som introduserte metoden via apotekene heter Nesehorn.

Neseskylling kan være nyttig i forbindelse med høysnue og forkjølelse.

Folkemedisinens måte å skylle nesen på, er å fylle den ene hånden med litt vann, legge hodet på skakke, og svært forsiktig "drikke" litt vann gjennom det ene neseboret, og så spytte det ut gjennom munnen. Sammen med vannet som kommer ut munnen vil det da komme en del temperert slim.

I det indiske medisinsystemet ayurveda blir neseskylling sett på som grunnleggende hygiene. I yoga er neseskylling en av renselsesprosessene (Shatkarma).