Automeris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Automeris
Automeris io, hann og hunn
Automeris io, hann og hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Automeris
Hübner, 1819
Norsk(e) navn:
Hører til: Hemileucinae, Påfuglspinnere, Bombycoidea,
storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: over 200
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Amerika
Delgrupper:
  • se systematisk inndeling

Automeris er en artsrik slekt av sommerfugler som hører til familien påfuglspinnere (Saturniidae). De lever bare i Amerika, og med et par unntak bare på vestsiden av Nord-, Mellom- og Sør-Amerika. Flest arter finnes i det nordvestlige Sør-Amerika og i Mexico.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stort sett middelsstore (vingespenn oftest 50 – 80 mm) påfuglspinnere. Disse artene har ensfargede, gjerne brunlige eller gule, framvinger og store øyeflekker på bakvingene. Bakvingen har et eller flere mørke tverrbånd langs kanten. Larvene er tett kledt med stive, korte hår som inneholde gift.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som hos mange andre påfuglspinnere kan larvene leve på mange ulike busker og trær. Larvene lever gjerne selskapelig, i alle fall som unge. De kan legge ut på vandringer på en lang rekke, den ene bak den andre. Som andre påfuglspinnere har de voksne reduserte mundeler, og de tar ikke næring til seg. Noen flyr om natten, andre om dagen.

Neslehår[rediger | rediger kilde]

Larvene, til dels også de voksne sommerfuglene, er kledt med neslehår. Disse frigjør gift om man kommer i kontakt med dem og kan utløse hudirritasjon, av og til også mer alvorlige komplikasjoner. Hemileucinae er den sommerfugl-gruppen som forårsaker mest medisinske problemer i Mellom- og Sør-Amerika. I motsetning til enkelte andre slekter er Automeris-larvene ikke potensielt dødelige, men de kan forårsake betydelig ubehag.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten finnes nesten utelukkende i den vestlige delen av Amerika. Den store arten Automeris io der den eneste representanten for gruppen i det østlige Nord-Amerika. Det finnes noen arter i de østlige delene av Sør-Amerika, men hovedtyngden er i vest. Hemileucinae finnes fra det sørlige Brasil i sør til det sørlige Canada i nord.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Det er beskrevet rundt 260 arter, listen under er ikke fullstendig.

Automeris belti
Automeris duchartrei
Automeris illustris, larve
Automeris larra
Automeris metzli
Automeris postalbida
Automeris zozine
Automeris zugana
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]