Hemileucinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hemileucinae
Automeris io, hann og hunn
Automeris io, hann og hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hemileucinae
Grote & Robinson, 1866
Norsk(e) navn:
Hører til: Påfuglspinnere, Bombycoidea,
storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 900
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Amerika
Delgrupper:

Hemileucinae er en gruppe av sommerfugler som hører til familien påfuglspinnere (Saturniidae). De lever bare i Amerika, og med et par unntak bare på vestsiden av Nord-, Mellom- og Sør-Amerika. Flest arter finnes i det nordvestlige Sør-Amerika og i Mexico.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stort sett middelsstore (vingespenn oftest 50 – 80 mm) spinnere. En gruppe, med Automeris og beslektede slekter, har ensfargede framvinger og store øyeflekker på bakvingene. Andre mangler øyeflekker og er mer eller mindre ensfargede. Slekten Hylesia er brune med forholdsvis små, ofte noe sigdformede vinger, og ligner på silkespinnere (Bombycidae). De hårete, kontrastrikt fargede artene i slekten Hemileuca kan minne om børstespinnere (Lymantriidae). Larvene er tett kledt med stive, korte hår som inneholde gift.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever gjerne selskapelig, i alle fall som unge. De kan legge ut på vandringer på en lang rekke, den ene bak den andre. Som andre påfuglspinnere har de voksne reduserte mundeler, og de tar ikke næring til seg. Noen flyr om natten, andre om dagen.

Neslehår[rediger | rediger kilde]

Larvene, til dels også de voksne sommerfuglene, er kledt med neslehår. Disse frigjør gift om man kommer i kontakt med dem og kan utløse hudirritasjon, av og til også mer alvorlige komplikasjoner. Hemileucinae er den sommerfugl-gruppen som forårsaker mest medisinske problemer i Mellom- og Sør-Amerika.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Hemileucinae finnes nesten utelukkende i den vestlige delen av Amerika. Den store arten Automeris io der den eneste representanten for gruppen i det østlige Nord-Amerika. Det finnes noen arter i de østlige delene av Sør-Amerika, men hovedtyngden er i vest. Hemileucinae finnes fra Argentina i sør til det sørlige Canada i nord.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Hemileuca maia
Lonomia obliqua
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]