Automeris io

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Automeris io
Automeris io, hann og hunn
Automeris io, hann og hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Automeris io
Fabricius, 1775
Norsk(e) navn:
Hører til: Hemileucinae,
påfuglspinnere,
sommerfugler
Habitat: løv- og blandingsskog
Utbredelse: Nord-Amerika

Automeris io er en sommerfugl som tilhører familien påfuglspinnere (Saturniidae). Denne arten finnes fra det sørlige Canada til Texas og Florida i sør. Larvene er kledt med neslehår som skiller ut gift ved berøring.

Larve

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 62 – 87 mm) spinner, hunnen større enn hannen. Det er stor forskjell på kjønnene. Hos hannen er bein, kropp og forvinger gule, mens de samme delene er brunrøde hos hunnen. Hos begge kjønn er bakvingen gul med en stor, svartkantet, blå øyeflekk med hvit kjerne i midten. Utenfor denne går det først en smal, svart tverrlinje og så en litt bredere, rød. Bakvingens innerkant er kledt med røde hår, noen ganger er også ytterkanten rød. Larven er grønn, tett kledt med korte, stive hår. Disse er neslehår som skiller ut irriterende gift ved berøring.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som vanlig for påfuglspinnere kan larvene finnes på en lang rekke forskjellige løvtrær og busker. De er selskapelige som unge, men når de er utvokste finnes de enkeltvis. Larven spinner seg inn i en løst spunnet kokong før den forvandler seg til en puppe. Lengst i nord har A. io bare en generasjon hvert år, i Florida kan den ha tre eller fire. Sommerfuglene flyr om natten og kommer gjerne til lys. Hunnen sitter mye i ro og sender ut feromoner, som tiltrekker hannene. Som andre påfuglspinnere har de voksne sommerfuglene reduserte munndeler og tar ikke næring til seg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]