International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, på norsk Den internasjonale statistiske klassifikasjonen av sykdommer og beslektede helseproblemer, vanligvis forkortet ICD, er et klassifikasjons- og diagnosesystem som er utgitt av Verdens helseorganisasjon.

ICD blir periodisk oppdatert, og er i sin tiende utgave, ICD-10, som ble publisert i 1994. Mange forventet at ICD-11 ville bli lansert i 2016, men det har oppstått lange og uventede forsinkelser med de nye kodene. Det resulterte blant annet i, at International Headache Society (IHS) valgte å publisere ICHD-3 i januar 2018 uten de nye ICD-11 kodene.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge settes somatiske og psykiatriske diagnoser etter dette systemet, hvor det er en kapittelinndeling. I den norske utgaven er det 21 kapitler, hvorav de to siste inneholder særnorske koder (mulighet for beskrivelse av ytre årsaker til sykdommer, skader og dødsfall, og faktorer som har betydning for helsetilstand og kontakt med helsetjenesten). ICD-10 forvaltes av Avdeling helsefaglige kodeverk i Direktoratet for e-helse.

Primærhelsetjenesten bruker en annen diagnoseliste: ICPC.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]