Austrasia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frankernes hjemland Austrasia (mørkt grønt) og senere erobringer (andre grønnfarger)

Austrasia var den nordøstlige delen av kongedømmet til merovingerfrankerne som bestod av deler av territoriet til dagens østlige Frankrike, vestlige Tyskland, Belgia og Nederland. Metz var primært dets hovedstad, men noen av Austrasias konger hersket fra Reims.

Etter at den frankiske kong Klodvig I døde i 511, delte hans fire sønner kongedømmet mellom seg. Teoderik I fikk Austrasia. Austrasia og dets nabo, Neustria, ble involvert i stadige konflikter. Disse urolighetene nådde sitt klimaks i krigene mellom dronning Brunhilda av Austrasia og dronning Fredegunde av Neustria. I 613 ble Brunhilda forrådt da adelsmennene gjorde opprør mot henne, og hun ble overlevert til sin nevø og fiende, kong Klotar II av Neustria. Han utsatte henne for tortur i strekkbenk i tre dager og fikk henne revet fra hverandre mellom fire hester. Klotar tok så kontroll over de andre to kongedømmene og etablerte et forent frankisk kongedømme med sin hovedstad i Paris.

Med svekkelsen av kongemakten i Austrasia, utviklet embetet rikshovmester seg til den reelle makten i kongedømmet, og til slutt ble den arvelig i familien til karolingerne. Under dette dynastiet, var ikke Austrasia lenger et eget kongedømme.

Se også[rediger | rediger kilde]