Bjerkebæk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjerkebæk
Bjerkebæk Lillehammer.jpg
Sigrid Undsets Bjerkebæk er nå en del av Lillehammer museumLillehammer.

Bjerkebæk
61°07′23″N 10°28′07″Ø

Sigrid Undsets dikterhjem i lia ovenfor Lillehammer sentrum like nedenfor Stampesletta. Eiendommen består av to eldre våningshus fra Gudbrandsdalen, en sidebygning og et uthus.

Bjerkebæk var Sigrid Undsets hjem på Lillehammer. Hjemmet er i dag museum.

Forfatteren og nobelprisvinneren Undset flyttet til Bjerkebæk i 1919 og bodde der fram til sin død i 1949 med unntak av krigsårene 1940-45 hvor hun oppholdt seg i USA. Undset utviklet eiendommen i perioden fra 1919 til 1924 med tilflytting av et gammelt tømmerhus fra Gudbrandsdalen og med etablering av hageanlegg på eiendommen.

Undset gav hjemmet navn etter den erkenorske «Herr Bjerkebek» i den danske forfatteren Erik Bøghs vaudeville En Caprice fra 1858. Skuespillet gav opphavet til det danske uttrykket bjerkebekeri, som var en betegnelse for norsk selvskryt.

Våningshuset ble fredet i 1983 og Bjerkebæk eies nå av Staten ved Kulturdepartementet, og driftansvaret ble overført til Maihaugen, fra 2011 Lillehammer museum. Arbeidene med å restaurere og innrede husene slik de var i 1930-årene, på Undsets tid, ble påbegynt i 1997.

Publikumsbygningen på Bjerkebæk ble åpnet i mai 2007. Den er tegnet av Carl-Viggo Hølmebakk og rommer utstillinger, bokkafé og foredragssal. Grunnstenen til servicebygningen/publikumsbygningen ble lagt ned 27. mars 2006 av Dronning Sonja.


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]