Askekveldfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Askekveldfly
askekveldfly, mørkt farget individ
askekveldfly, mørkt farget individ
Vitenskapelig(e)
navn
:
Craniophora ligustri
Denis & Schiffermuller, 1775
Norsk(e) navn: askekveldfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Craniophora
Habitat: løvskog
Utbredelse: Palearktis; i Norge spredt i Sør-Norge

Askekveldfly (Craniophora ligustri) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne arten, som er sterkt variabel i fargen, kan kjennes på at den har en, mer eller mindre tydelig, lysgrå, hodeskalle-lignende tegning på ryggen, som har gitt opphav til det latinske slektsnavnet (som betyr hodeskalle-bærer).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 36 – 40 mm) nattfly, ganske variabelt i fargen. Grunnfargen på brystet og forvingene er mørkt olivgrå, med varierende innslag av svart og hvitt. Hos mørke eksemplarer kan bryste være nesten helt mørkt, og vingene er helt uten hvite flekker, bare med svarte tegninger. Hos lysere eksemplarer har brystet hvite tegninger som ofte kan ligne en hodeskalle, og forvingen har i alle fall en stor, hvit flekk nær spissen. Ofte har forvingene to brede, hvite tverrbånd, og brystet er hovedsakelig hvitt hårete. Bakvingen er gråbrun. Larven er blek med spredte, bleke hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten forekommer i løv- og blandingsskog med innslag av ask (Fraxinus excelsior), som er larvenes viktigste næringsplante. De kan også leve på liguster (Ligustrum vulgare), svartor (Alnus glutinosa) og hassel (Corylus avellana). De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, unntatt lengst i nord, og videre østover til Øst-Sibir og Korea. I Norge finnes den på Sørlandet og den sørligste delen av Østlandet, mer lokalt også i Hordaland og de indre delene av Østlandet.


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Beggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Nordk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]