Arne Sørli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arne Sørli
Født2. apr. 1904Rediger på Wikidata
Død17. mai 1969Rediger på Wikidata (65 år)
Beskjeftigelse Musiker, komponistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Arne Sørli (født 2. april 1904 på Sørum i Akershus fylke, død 17. mai 1969 i Tromsø), var en norsk komponist.

Familien flyttet til Oslo da de fire sønnene begynte på realskolen. Arne Sørli var som faren og brødrene meget musikalsk. Han var i tillegg svært språkmektig, og utdannet seg derfor som filolog. Han leste 19 språk, de nordiske medregnet, og var spesielt opptatt av den finsk-ugriske språkgruppen. Delvis derfor var han interessert i nordområdene (Nordkalotten), og søkte stilling som adjunkt ved Harstad gymnas i 1938.

Høsten 1940 flyttet han over til Tromsø gymnas, og der virket han som lektor de fleste yrkesaktive årene. Han var hele tiden aktivt med i byens musikkliv. I perioden 1959-61 tok han et vikariat i Karasjok for å gjøre seg nærmere kjent med samisk språk, musikk og kultur, som han hadde stor respekt for. Her komponerte han, inspirert av en samisk joik, melodien til «Sámi Soga lávlla» (Samefolkets sang), som med tekst av Isak Saba ble godkjent som samisk nasjonalsang i 1992 (av det Nordiske Samerådet i 1986).[1]

Arne Sørli skrev og arrangerte en del musikk (bl.a «Gammal salmetone frå Sørum»). Hovedinstrumentene var cello og trombone samt ventilbasun, men han behersket flere andre instrumenter. Under et fireårig opphold på Tynset gjorde han seg kjent med den nordøsterdalske musikktradisjonen, og lærte seg å spille neverlur. Under et internasjonalt musikkstevne i Oslo midt på femtitallet åpnet han stevnet med lurlåten «Kjenningslåt», som ble tatt opp på lydbånd, og nå brukes i et av ungdomsskolens musikkverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]