Ares I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ares I

Ares I er en amerikansk bærerakett til oppskytning av mindre nyttelaster, samt for å løfte den bemannede modulen Orion.[1] Det inngår i Constellation-programmet.

Ares I kommer med stor sannsynlighet til å bli den raketten som blir anvendt for oppskytingen av erstatteren til den amerikanske romfergen.

Ares I er planlagt som en totrinnsrakett drevet av rakettmotoren J-2X, med en kapsel, Orion, for persontransporter montert i toppen. Orion er planlagt for å kunne løfte opp til seks personer i omløpsbane rundt jorden. Ares I er dessuten planlagt å fungere som pakkesel for å levere ressurser og forråd til blant annet ISS.

Lengst foran har Ares I en redningsrakett (de tre munnstykkene som er rettet på skrå bakover) som kan styres ut dersom det skjer et uhell ved oppskytingene. Dette er for å gardere seg mot ulykker av de slag som hendte med romfergen Challenger.

Ares I er produsert av Rocketdyne i USA, har en høyde på 94,2 meter, en diameter på 5,5 meter, en masse på 900 000 kilogram samt to trinn. Den har en nyttelastkapasitet til Low Earth orbit på 25 000 kilogram.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten fakta. 13. september 2008. Nytt romprogram. Side 12


Autoritetsdata