Ares V

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ares V

Ares V er en amerikansk bærerakett. Det er det nye tungtransportsystemet. Ares V skal løfte tunge elementer til romstasjonen og eventuelle moduler til en månebase. Til det bemannede måneprogrammet skal Ares V løfte selve månelandingsfartøyet.[1] Det inngår i Constellation-programmet.

Ares V er planlagt som NASAs neste generasjon av raketter. Raketten kommer til å bestå av to separate trinn. Etter separasjonen fra det første trinnet kommer det øvre trinnet til å overta og løfte fartøyet til omløpsbane rundt jorden. Det andre og siste trinnet kalles Earth Department Stage på engelsk. Dette trinnet kan løfte opp til 130 tonn.

For måneferder har en planlagt å løfte med en månelander, Altair som last på Ares V. Etter å ha dokket med fartøyet Orion, som blir løftet på plass i omløpsbane av Ares V, planlegger NASA å nå månen i 2020. Orion er en romkapsel som kan romme opp til seks astronauter og er en moderne og større variant av det historiske Apollo-fartøyet, med månelandingen i 1969 som største bedrift.

Ares V inngår dessuten i planleggingen av bemannede romferder til Mars og planeter bortenfor den.

Ares er produsert av Rocketdyne i USA, har en høyde på 107 meter, en diameter på 8,4 meter, en masse på 3 350 000 kilogram samt to trinn. Den har en nyttelastkapasitet til Low Earth orbit på 130 000 kilogram samt en kapasitet til nyttelast til månen på 65 000 kilogram.

Ares er det greske navnet på den romerske krigsguden Mars.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten fakta. 13. september 2008. Nytt romprogram