Altair (månelander)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En kunstnerisk framstilling av Altair på månen

Altair (tidligere Lunar Surface Access Module eller LSAM) er et amerikansk månelandingsfartøy. Den planlegges å bli anvendt ved månelandinger omkring 2020.

Altair har blitt utviklet for å bli løftet opp i omløpsbane rundt jorden av romraketten Ares V sammen med Earth Departure Stage. Vel i omløpsbane skal Altair dokke med romkapselen Orion. Den har tidligere blitt skutt opp ved hjelp av romraketten Ares I med astronauter ombord. Fartøyene ferdes sammen til månen, som de setter seg i omløpsbane rundt. Altair forlater da Orion-fartøyet og lander på månens overflate. I mellomtiden forlates Orion ubemannet i omløpsbanen rundt månen. Etter ferdig utført oppdrag løfter Altair fra månen og dokker igjen med Orion-fartøyet for avslutningsvis å vende tilbake til jorden.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Altairs utforming likner meget på Apollo-programmets månelander, Lunar Module eller LM, selv om Altair er mye større. Den består av to deler: Et landingstrinn (engelsk: descent stage) som rommer hoveddelen av drivstoffet, elkraftskilder, hoveddelen av besetningens oksygen samt et avreisetrinn (engelsk: ascent stage) som er arbeids- og hvilested for besetningen.

Til forskjell fra LM, som bare førte to av de tre Apollo-astronautene til månens overflate, kommer Altair til å kunne føre med seg alle i besetningen til månens overflate og tilbake for ekspedisjoner på opptil syv dager. Altair er også tenkt å bli flydd ubemannet som et lastefartøy.

På samme vis som LM kommer Altair til å ha luker: Én på oversiden for dokking med Orionfartøyet og en hovedluke med tilgang til månens overflate. Til forskjell fra LM kommer Altair til å ha en luftsluse som likner de på romfergene eller på den Internasjonale romstasjonen (ISS). Luftslusen kommer til å gjøre det mulig for astronautene å ta på og av romdraktene uten å føre med seg månestøv inn i kabinen samt å tillate fartøyet å beholde sitt atmosfæretrykk. I LM var det nødvendig å tømme fartøyet på luft hver gang luken ble åpnet. Luftslusen tillater en astronaut med kranglete romdrakt å gjeninntre i kabinen uten at resten av besetningen for ordens skyld må avbryte sine aktiviteter på månens overflate.

Altair kommer også til å ha et lite toalett som likner det på ISS eller russiske Soyuz, en matvarmer for å unngå Apollos «kald suppe»-meny, et laserbasert avstandsmålingssystem (med radarbackup), en ny glasscockpit og Boeing 787-basert datasystem som er identisk med det i Orion.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]