Altair (månelander)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En kunstnerisk framstilling av Altair på månen

Altair (tidligere Lunar Surface Access Module eller LSAM) er et amerikansk månelandingsfartøy. Den planlegges å bli anvendt ved månelandinger omkring 2020.

Altair har blitt utviklet for å bli løftet opp i omløpsbane rundt jorden av romraketten Ares V sammen med Earth Departure Stage. Vel i omløpsbane skal Altair dokke med romkapselen Orion. Den har tidligere blitt skutt opp ved hjelp av romraketten Ares I med astronauter ombord. Fartøyene ferdes sammen til månen, som de setter seg i omløpsbane rundt. Altair forlater da Orion-fartøyet og lander på månens overflate. I mellomtiden forlates Orion ubemannet i omløpsbanen rundt månen. Etter ferdig utført oppdrag løfter Altair fra månen og dokker igjen med Orion-fartøyet for avslutningsvis å vende tilbake til jorden.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Altairs utforming likner meget på Apollo-programmets månelander, Lunar Module eller LM, selv om Altair er mye større. Den består av to deler: Et landingstrinn (engelsk: descent stage) som rommer hoveddelen av drivstoffet, elkraftskilder, hoveddelen av besetningens oksygen samt et avreisetrinn (engelsk: ascent stage) som er arbeids- og hvilested for besetningen.

Til forskjell fra LM, som bare førte to av de tre Apollo-astronautene til månens overflate, kommer Altair til å kunne føre med seg alle i besetningen til månens overflate og tilbake for ekspedisjoner på opptil syv dager. Altair er også tenkt å bli flydd ubemannet som et lastefartøy.

På samme vis som LM kommer Altair til å ha luker: Én på oversiden for dokking med Orionfartøyet og en hovedluke med tilgang til månens overflate. Til forskjell fra LM kommer Altair til å ha en luftsluse som likner de på romfergene eller på den Internasjonale romstasjonen (ISS). Luftslusen kommer til å gjøre det mulig for astronautene å ta på og av romdraktene uten å føre med seg månestøv inn i kabinen samt å tillate fartøyet å beholde sitt atmosfæretrykk. I LM var det nødvendig å tømme fartøyet på luft hver gang luken ble åpnet. Luftslusen tillater en astronaut med kranglete romdrakt å gjeninntre i kabinen uten at resten av besetningen for ordens skyld må avbryte sine aktiviteter på månens overflate.

Altair kommer også til å ha et lite toalett som likner det på ISS eller russiske Soyuz, en matvarmer for å unngå Apollos «kald suppe»-meny, et laserbasert avstandsmålingssystem (med radarbackup), en ny glasscockpit og Boeing 787-basert datasystem som er identisk med det i Orion.