Archon apollinus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Archon apollinus
Archon apollinus
Archon apollinus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Archon apollinus
Herbst, 1798
Norsk(e) navn: Archon apollinus
Hører til: Parnassiinae,
svalestjerter,
dagsommerfugler
IUCNs rødliste:
nær truet
Habitat: ?
Utbredelse: ?
Europa, ikke i Norden
Underarter:
  • A. apollinus amasina
  • A. apollinus krystallina
Underarten Archon apollinus amasina Staudinger, 1901
Underarten Archon apollinus krystallina

Archon apollinus er en dagaktiv sommerfugl i gruppen av svalestjerter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen har et ytre skjelett (hudplater) som holder de bløte indre organer på plass. Det ytre hudskjelettet er bygd opp for det meste av kitin.

Bakkroppens indre organer består av fordøyelsesorganer, forplantningsorganer og åndedrett. Åndedrettet hos sommerfugler foregår ikke ved lunger, men ved at luft hentes inn og ut av kroppen gjennom små hull i hudskjelettet (spirakler). I kroppen er det et svært finmasket system av trakéer som leder oksygenet til kroppens vitale deler. En blodvæske som sirkulerer i kroppen, pumpes rundt av et avlangt rørformet hjerte. Brystpartiet består for det meste av vingenes muskulatur. Sanseorganer, for syn, smak og lukt er stort sett plassert i hodet. Nervesystemet består av en bukmarg med to nervestrenger og én nerveknute (ganglion) i hvert kroppssegment. Den første nerveknuten, som ligger foran munnåpningen, er spesielt stor og omtales som hjerne.

Larven er mørk, nesten svart. Den har flere runde flekker på hvert av kroppens ledd, ordnet i rekker. Flekkene er rødlig eller gule, etter hvor gammel larven er. Utseendet er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning.

Larvens hode består av en hard hodekapsel med noen punktøyne. Under øynene er det noen små antenner larven bruker til å finne riktig føde. Larvens bakkropp består nesten bare av fordøyelsessystemet. Dette er ganske kort og mye av maten larven spiser passerer før all næringen er tatt opp. Avføringen kommer ut som små kuler helt bakerst på kroppen. Larvene ånder gjennom åpninger i hudskjelettet (spirakler), langs kroppens sider.

Puppen er gråbrun, knudrete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Parringen skjer ved sammenkobling mellom de to kjønnene. Eggene legges stilken eller på undersiden av bladene på næringsplanten. Larven lever som plantespiser på ulike planter i holurtfamilien (Aristolochia). Arten lever i olivenlunder, vingårder, steinete buskmark og åpen middelhavs-skog.

Archon apollinus tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der sommerfuglens indre og ytre organer endres. Larvens bøyelige og myke kropp omdannes til en puppe med hardt skall. Når skallet er hardt begynner omdanningen fra larve til den voksne (imago) sommerfuglen. De indre organer brytes i varierende grad ned til en cellemasse. En omorganisering skjer og dyret bygges opp igjen. Puppeperioden varierer etter temperaturen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det sørøstlige Europa, Lilleasia og Midtøsten, fra det østligste Hellas i vest til det nordlige Iran i øst, sør til Israel.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]