Vestaper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Vestaper
Cebus capucinus
Cebus capucinus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Platyrrhini
E. Geoffroy, 1812
Norsk(e) navn: vestaper
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Underorden: Haplorhini
Antall arter: ca. 119
Habitat: skog
Utbredelse: Mellom- og Sør-Amerika
Delgrupper:

Vestaper kalles apene som lever i de frodige regnskogene i Mellom- og Sør-Amerika. Den lange halen hjelper dem å holde balansen når de er høyt oppe i trærne. Mange – så som kapusinere, brølaper og edderkoppaper – har gripehale, som de kan sno rundt grenene og bruke som et ekstra bein. De har lange fingrer og sterke føtter som griper godt, og er suverene løpere og hoppere. Ulik sine østlige slektninger har de brede nesebor som peker utover mot siden, og de mangler sitteputer i baken. Noen av de mindre artene har klør på fingrene, men dette er trolig en sekundær tilpasning ettersom de på fosterstadiet har negler.

Rød brølape Røde brølaper lever i regnskogen i flokker på opptil 30 individer. Noen ganger danner alle hannene i flokken et brølekor ved soloppgang som kan høres 3 km unna. Brølingen advarer andre aper om å holde seg unna territoriet. Brølapehannen har en stor strupe med et spesielt kammer som forsterker brølene.

Størrelse: kropp 80-90 cm; hale 80-90 cm Utbredelse: Sør-Amerika Vitenskapelig navn: Alouatta seniculus

Munkesaki Munkesakien har langt ruskete hår rundt ansiktet og på halsen, samt en tykk buskete hale. Denne sky og vare apen lever høyt oppe i trekronene og går aldri ned på bakken. Vanligvis går den på alle fire, men på store greiner går den noen ganger oppreist. Den kan gjøre lange byks mellom greiner. Munkesakien lever i par eller små familiegrupper.

Størrelse: kropp 35-48 cm; hale 31-51 cm Utbredelse: Sør-Amerika, øvre strekninger av Amazonaselva Vitenskapelig navn: Pithecia monachus

Edderkoppape Edderkoppapen forflytter seg gjennom regnskogen ved å svinge seg fra grein til grein med de lange armene og gripehalen. Edderkoppapen er blitt utrydningstruet, fordi regnskogen blir ødelagt og apen blir jaktet på for kjøttets skyld.

Størrelse: kropp 61 cm; hale ca. 67 cm Utbredelse: sørøstlige Brasil Vitenskapelig navn: Brachyteles arachnoides

Hvitpannekapusiner Denne intelligente apen plukker ustanselig opp ting, i håp om at de er spiselige. Den lever av skudd, frukt, insekter, fugleunger og fugleegg. Den dynker hendene og føttene i urin og bruker lukten til å markere territoriet sitt når den klatrer rundt i trærne.

Størrelse: kropp 30-38 cm; hale 38-50 cm Utbredelse: Sør-Amerika; øvre strekninger av Amazonaselva Vitenskapelig navn: Cebus albifrons

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]