Anne Franks dagbok (skuespill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra en oppsetning med Studentteateret Immaturus i Bergen, 2011.

Anne Franks dagbok (originaltittel The Diary of Anne Frank) er et teaterstykke er skrevet av Frances Goodrich og Albert Hackett, på grunnlag av Anne Franks dagbok av Anne Frank (1929–1945). Stykket hadde urpremiereBroadway 5. oktober 1955.

Teaterstykket har hatt to større oppsetninger i USA;[1] den ene i 1955 med Susan Strasberg i rollen som Anne Frank og den andre i 1997 med Natalie Portman i rollen som Anne. Millie Perkins var stand-in for Strasberg da stykket kom til USA.

Stykket hadde premiere i Tyskland i 1956, og er vist i flere andre land.[2]

Oppsetningen i 1955 ble belønnet med en Tony-pris for beste teaterstykke, og Strasberg ble nominert til beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats. Ellers ble stykket også nominert til to design-priser og en for beste regi. Stykket fra 1997 ble nominert til to Tony-priser: beste gjenoppliving av et teaterstykke, og beste kvinnelige birolle (for Linda Lavin som spilte Mrs. Van Daan).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Diary of Anne Frank hos Internet Broadway Database
  2. ^ Barbara Kirshenblatt-Gimblett og Jeffrey Shandler, red. (2012). Anne Frank Unbound: Media, Imagination, Memory. Indiana University Press.