Anne Askew

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tresnitt med brenningen av Anne Askew, for heresi, i Smithfield i 1546

Anne Askew (også stavet Anne Ayscough) (født 1521, død 16. juli 1546) var en engelsk lyriker. Som medlem av Den reformerte kirke ble hun forfulgt som kjetter. Hun er den eneste kvinne som man vet ble torturert i Tower of London, før hun endte sitt liv på bålet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i Stallingborough i Lincolnshire, i en velstående familie. Faren, William Askew, tvang henne til å gifte seg med katolikken Thomas Kyma da hun var femten år gammel, etter at hennes søster som Kyme hadde vært forlovet med døde. Anne gjorde opprør mot sin ektemann ved å nekte å ta hans etternavn.

Ekteskapet gikk dårlig, ikke minst på grunn av hennes sterke protestantiske tro. Hun reiste til London for å preke mot doktrinen om transsubstansiasjon, en doktrine også Den engelske kirke hevdet på dette tidspunkt. Da hun kom tilbake kastet mannen henne ut av huset. Hun reiste da tilbake til London for å søke om skilsmisse, og begrunnet dette ut fra Første korinterbrev 7,15: «Men hvis den ikke-troende vil skilles, så la ham gjøre det. I slike tilfeller er ikke en kristen bror eller søster bundet.». Hun regnet altså ikke sin mann som troende.

Hun forble i London, og holdt der prekener og distribuerte protestantiske bøker. Ettersom bøkene var forbudt ble hun arrestert. Det ble sendt bud på hennes mann – skilsmissen hadde ikke blitt innvilget – og han fikk ordre om å ta henne med seg til Lincolnshire. Men hun rømte etter kort tid, og dro tilbake til London.

Askew ble i 1546 arrestert igjen, og ført til Tower of London. Konstabelen i Tower, Anthony Kingston, fikk ordre om å torturere henne for at hun skulle angi andre protestanter. Han var så imponert over hennes mot at han ikke klarte å utføre ordren, og Henrik VIIIs rikskansler Thomas Wriothesley måtte ta over og pine henne på strekkbenken.

Hun bad om hjelp fra venner ved hoffet, spesielt Katarina Parr, men ingen kunne redde henne fra anklagene om heresi. Hun ble torturert flere ganger, og holdt under svært harde forhold i Tower. Etter flere måneder med denne behandlingen var hun så skadet at hun ikke kunne gå da hun skulle henrettes.

Mens hun var fengslet skrev hun en beretning om sin tro og de påkjenninger hun var under. Den ble publisert under tittelen Examinations av den protestantiske biskopen John Bale, og den ble senere tatt med i John Foxe' Book of Martyrs, hvor hun beskrives som en protestantisk martyr. I det 16. århundre ble det skrevet flere ballader om henne.