Likklede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eldre mann iført hvite likklær i åpen likkiste med likklede og bårebuketter med avskjedshilsner tidlig på 1900-tallet.
«Olav den hellige blir skrinlagt», bildefelt fra en alterfrontal fra Trøndelag fra omkring 1320, viser den oppgravde kroppen etter helgenkongen liggende på et kostbart tøystykke og pyntet med et tynt hofteklede.

Likklede, liklaken, liksvøp eller dødninglin,[1] er et tøystykke som blir svøpt rundt en død person eller lagt over en likkiste.

I Norden var det før reformasjonen på 1530-tallet vanlig å vaske likene og svøpe dem inn i laken som små barn før de ble lagt på båren og stedt til hvile. Dette var en katolsk skikk som fulgte jødiske tradisjoner slik de er omtalt i Bibelen.[2] Den protestantiske kirken forandret dette: de gjenlevende skulle isteden hedre de avdøde for det livet de hadde levd og likene fikk derfor isteden festlige og høytidelige likklær.[2] Plaggene kunne være vanlige stasklær eller spesialsydde likskjorter («likbu»), hoser, luer og annet.[3]

Likkledet i Torino (Sindone di Torino) var lenge ansett som liksvøpet etter Jesus Kristus. Det skal være kjent fra midten av 1300-tallet. Kledet er av lin, måler 436 × 110 cm og blir oppbevart i kapellet ved Johannes Døperens Katedral i Torino i Italia. Tøystykket er påført et svakt, negativt avtrykk av fram- og baksida av en mannskropp med merker etter sår som stemmer med Bibelens fortellinger om skadene som Jesus skal ha fått før og under korsfestelsen. Vitenskapelige og praktiske prøver har imidlertid vist at likkledet er en forfalskning fra seinmiddelalderen.[4][5] Likevel er lakenet fortsatt en av de viktigste relikviene for katolikker og andre som tror bildet har oppstått på mirakuløst vis.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oppslagsordet «dødninglin» i Det Norske Akademis ordbok
  2. ^ a b Troels-Lund, Troels (1904). Dagligt Liv i Norden i det 16de Aarhundrede: Folkeudgave. København: Gyldendal. 
  3. ^ Hovdhaugen, Einar (1908-1996) (1981). Vårt møte med døden. Oslo: Samlaget. s. 54. ISBN 8252120261. 
  4. ^ Smith, Samantha L.. (2019, 14. november). likkledet i Torino. I Store norske leksikon. Hentet 29. mars 2020 fra https://snl.no/likkledet_i_Torino
  5. ^ nrk.no 2014:Norske eksperter slakter italiensk forklaring på Jesus-mysteriet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]