Andris Nelsons

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andris Nelsons
Født18. nov. 1978[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (45 år)
Riga[5]
BeskjeftigelseDirigent, musiker Rediger på Wikidata
EktefelleKristīne Opolais (20112018)[6]
NasjonalitetLatvia
UtmerkelserOffiser av Den britiske imperieordenen
Echo Klassik for årets dirigent (2011)
Dresdner Musikfestspiel-Preis (2016)[7]
2. klasse av Trestjerneordenen (2016)

Andris Nelsons (født 18. november 1978) er en dirigent født i Latvia. Han er sjefdirigent for Boston Symphony Orchestra og kapellmester for Leipzig Gewandhaus Orchestra.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Nelsons ble født i Riga. Hans mor grunnla det første musikkensemblet i Latvia, og faren var kordirigent, cellist og lærer.

I en alder av fem år tok moren og stefaren (en korleder) ham til en forestilling av Wagners Tannhäuser , som Nelsons omtaler som en dypt formativ opplevelse: «… det hadde en hypnotisk effekt på meg. Jeg ble overveldet av musikken. Jeg gråt da Tannhäuser døde. Jeg tror fremdeles at dette var det største som skjedde i min barndom. "

Som ungdom studerte Nelsons piano, og tok opp trompeten i en alder av 12. Han sang også bass-bariton, med en spesiell interesse for tidlig musikk, i sin mors ensemble.

Han studerte en sommer på Dartington International Summer School sammen med Evelyn Tubb. Han tjenestegjorde som trompetist med orkesteret til Den latviske nasjonale operaen.

Dirigentkarrieren[rediger | rediger kilde]

Nelsons studerte dirigering sammen med Alexander Titov i St. Petersburg, Russland og deltok i dirigering i mesterklasser med Neeme Järvi, Roberto Carnevale og Jorma Panula. Han ble oppdaget av Mariss Jansons da han vikarierte ved Oslo Filharmonske orkester som trompetist under en orkesturné.

Nelsons regner Jansons som en mentor og har vært dirigentstudent sammen med ham siden 2002.

I 2003 ble Nelsons hoveddirigent for den latviske nasjonale operaen. Han avsluttet sin periode der etter fire år i 2007.

I 2006 ble Nelsons sjefdirigent for Nordwestdeutsche Philharmonie i Herford, Tyskland, et verv han hadde til slutten av 2008/09 sesongen. Hans første dirigentopptreden på Metropolitan Opera var i oktober 2009, en produksjon av Turandot .

I juli 2010 debuterte Nelsons på Bayreuth-festivalen, og dirigerte en ny produksjon av Wagners Lohengrin ved festivalens åpningsforestilling.

I november 2017 rapporterte The Boston Globe at Nelson fortalte Jim Braude og Margery Eagan i Boston Public Radio at seksuell trakassering er ikke - og har heller aldri vært - et tema i den klassiske musikkverdenen. I en påfølgende uttalelse til avisen klargjorde Nelsons sin stilling og sa at han "ikke har sett noen eksempler på seksuell mishandling", men innrømmet at det "foregår på alle felt, inkludert, selvfølgelig, den klassiske musikkindustrien."

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 2. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000027985, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id nelsons-andris, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Discogs, Discogs artist-ID 1554740, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «BSO music director Andris Nelsons and Kristine Opolais have divorced», utgitt 27. mars 2018[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.nmz.de[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]