Andre Gunder Frank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andre Gunder Frank
Født24. feb. 1929[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Berlin[4]
Død23. apr. 2005[1][2]Rediger på Wikidata (76 år)
Luxembourg by
Luxembourg
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom, skribent, sosiolog, universitetslærer, historiker Rediger på Wikidata
Akademisk gradPh.d.
Utdannet vedUniversity of Chicago
Swarthmore College
Doktorgrads-
veileder
Milton Friedman
FarLeonhard Frank
NasjonalitetTyskland

Andre Gunder Frank (født 24. februar 1929, død 23. april 2005) var en marxistisk inspirert tysk historiker som var en av grunnleggerne av avhengighetsteorien1960-tallet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Frank var født i Tyskland, men familien flyktet da Adolf Hitler ble valgt til rikskansler. Frank fikk utdannelsen sin flere steder i Sveits, der familien slo seg ned frem til de reiste til USA i 1941.

Frank fikk utdannelsen sin ved Swarthmore College og University of Chicago, hvor han tilegnet seg doktorgraden sin i økonomi i 1957 etter å ha skrevet en avhandling om sovjetisk landbruk under tittelen Vekst og produktivitet i ukrainsk jordbruk fra 1928 til 1955. Interessant nok var hovedsensor Milton Friedman, en mann hvis laissez faire tilnærming til økonomien skulle bli grundig kritisert av Frank senere.

Karriere[rediger | rediger kilde]

1950- og 1960-tallet underviste Frank ved amerikanske universiteter. I 1962 dro han til Latin-Amerika, og begynte med det en lang periode på reisefot. Det arbeidet han er mest kjent for i denne perioden var jobben som professor i sosiologi og økonomi ved universitetet i Chile, der han var involvert i reformene som fant sted under Salvador Allendes regjering. Etter at Allendes regjering ble styrtet i statskuppet i Chile i 1973 flyktet Frank til Europa, der han fortsatte i en rekke posisjoner. I 1994 pensjonerte han seg som professor emeritus ved Universiteit van Amsterdam.

I løpet av sin karriere underviste og forsket Frank innen antropologi, økonomi, geografi, historie, internasjonale relasjoner, statsvitenskap og sosiologi ved ni universiteter i Nord-Amerika, tre i Latin-Amerika og fem i Europa. Han leverte talløse forelesninger og seminarer ved flere titalls universiteter og andre institusjoner verden over på engelsk, fransk, spansk, portugisisk, italiensk, tysk og nederlandsk. Frank skrev mye om økonomi, sosial og økonomisk historie, samtidig utvikling av verdenssystemet, de industrielt utivklede landene og spesielt den tredje verden og Latin-Amerika. Han ga ut over 1 000 publikasjoner i 30 land. Hans senere arbeider fokuserte på analysen av krisen i verdensøkonomien og på global verdenshistorie.

Han var gift med Marta Fuentes, som han forfattet en rekke studier om sosiale bevegelser sammen med. De fikk to barn. Marta døde i Amsterdam i juni 1993, mens Frank døde i Luxembourg i 2005.

Arbeid og ideer[rediger | rediger kilde]

Frank var en flittg forfatter som utga bøker om mange emner knyttet til økonomi og økonomisk historie. Et av de viktigste tidlige arbeidene er Capitalism and Underdevelopment in Latin America, mens han senere ga ut arbeider som ReOrient: Global Economy in the Asian Age og The World System: Five Hundred Years or Five Thousand (med Barry Gills). Franks teorier er konsentrert rundt ideen om at et lands økonomiske styrke dikterer dets internasjonale makt. Han er også godt kjent for å mene at kapitalisme står i motstrid til utviklingslandenes interesser.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, oppført som André Gunder Frank, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0031812[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b University of Amsterdam Album Academicum ID id002323, besøkt 9. september 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]