Anatomiske retningsbeskrivelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Anatomiske retningsbeskrivelser har et eget vokabular. Poenget med dette vokabularet er at beskrivelser skal passe uansett hvilken stilling en person eller et dyr befinner seg i. Det finnes noen forskjeller mellom dyr og mennesker, men denne artikkelen vil ha fokus på beskrivelser for menneskets anatomi.

For at det skal bli forståelig, tar alle retningsbeskrivelser utgangspunkt i en anatomisk utgangsstilling. Den anatomiske utgangsstillingen er en person som står oppreist, ser rett frem med hodet rett og føttene fremover og rettvinklet i forhold til kroppen. Armene skal være relativt tett til kroppen, med innsiden av hendene frem, og fingrene strukket ut. Det må bemerkes at dette ikke er den vanlige posisjonen for armene, ettersom en avslappet person ville rotere armene medialt, og latt innsiden av hendene ligge mot kroppen.

En kropp i den anatomiske utgangsstillingen kan vi dele opp i tre ulike plan. Medianplanet deler kroppen i lengdeaksen, og skiller kroppen opp i to like halvdeler, venstre og høyre del av kroppen. Posisjoner nært medianplanet kaller vi mediale, og posisjoner bort fra medianplanet kaller vi laterale. Begrepet bilateralt vil si noe som ligger på begge sider av medianplanet.

Frontal- eller koronarplanet går også gjennom kroppens lengdeakse, men står vannrett på medianplanet. Det deler forsiden av kroppen, eller ventrum, fra baksiden av kroppen, eller dorsum. Det som ligger mot forsiden av kroppen, sier vi ligger ventralt. Det som ligger mot baksiden av kroppen, sier vi ligger dorsalt. Vi kan også bruke begrepene anterior om det ventrale, og posterior om det dorsale (og henholdsvis også begrepene anteriort og posteriort). Disse er synonymer når man beskriver menneskets anatomi, men dette gjelder ikke nødvendigvis for beskrivelse av firbente dyr. Mens begrepene "anterior" og "posterior" henholdsvis kan oversettes med "fremme" og "bak", kan begrepene "ventral" og "dorsal" oversettes med "mot buken" og "mot ryggen".

Det horisontale eller transverse planet ligger vannrett i forhold til de to andre planene, og går gjennom i nivå med navlen. Posisjoner over planet kaller vi superior, og posisjoner under planet kaller vi inferior. Vi kan også i de fleste tilfeller bruke kranial og rostral for superior og kaudal for inferior. Men disse er ikke alltid synonymer, især ikke om man ser på firbente dyr. Mens ordene "superior" og "inferior" betyr henholdsvis over og under, betyr begrepene "kranialt" og "rostralt" henholdsvis "mot kraniet" og "mot nebbet (nesen)", og begrepet "kaudalt" betyr "mot halen".


Se også[rediger | rediger kilde]