Amundsen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amundsen
Generell informasjon
FilmtypeBiografi / Drama
Utgivelsesår2019
Prod.landNorsk
SpråkNorsk, Engelsk
Bak kamera
RegiEspen Sandberg
ProdusentEspen Horn
Kristian Sinkerud
John M. Jacobsen
ManusforfatterRavn Lanesskog
Foran kamera
Hovedrolle(r)Pål Sverre Hagen
Katherine Waterston
Christian Rubeck
Ida Ursin Holm
Trond Espen Seim
Ruby Dagnall
Prod.selskapMotion Blur Films AS
Premiere15. februar 2019
Eksterne lenker

Amundsen er en norsk biografisk dramafilm fra 2019, regissert av Espen Sandberg. Manuset er skrevet av Ravn Lanesskog, basert på virkelige hendelser i Roald Amundsens liv.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den eldre Roald Amundsen flyr inn i en arktisk storm, styrter fly sitt og han blir strandet i Arktis. I påvente av nyheter samtidig som resten av verden antar at Amundsen er død, forteller broren hans Leon oppdagerens livshistorie til Roalds elskerinne Bess Magids i Alaska. Som gutter blir brødrene Roald og Leon trollbundet av de ukjente polene på en jordklode. Som unge menn pionerer de en rute gjennom Nordvestpassasjen. Til tross for hans prestasjoner, ser andre oppdagere fremdeles ned på Roald fordi han viser respekt for inuitter. Familien Amundsens bestemmer seg for å bli med i kappløpet til Nordpolen, og sikrer seg finansiering ved å love å prioritere vitenskap fremfor hastighet. ¨

Nyheter kommer om at Frederick Cook har nådd polen, en ubekreftet påstand som likevel skremmer Roald. Han bestemmer seg for å sette kursen mot Sydpolen i stedet, men holder denne nye planen hemmelig. Først etter at han har satt seil, avslører han sannheten ovenfor mannskapet sitt. I Antarktis avskjediger Amundsen noen av hans mannskap, som mener at han er alt for nådeløs og hensynsløs. De lykkes med å nå polen, hvor de planter et norsk flagg og legger igjen en høflig melding til Robert Falcon Scott. Tilbake i Europa foretrekker engelskmennene den nå avdøde Scotts heltemot, mens Amundsen blir langt bedre mottatt i Norge. Men hans fredelige nye tilværelsen sammen med elskerinnen Kiss Bennett blir forstyrret, fordi han får vite at han blir nødt til å overholde løftet sitt om å komme seg til Nordpolen.

Tre år inn i det planlagte fem år lange oppdraget, forlater Amundsen sine tidligere besetningskamerater og reiser til Alaska. Hans nye lidenskap er å fly til polen, et kostbart foretak som gjør broren hans irritert. Til slutt krasjer flyet hans, noe som tilsynelatende bringer fortellingen til full sirkel. Men Amundsen og hans andre piloter bygger en provisorisk rullebane og klarer å returnere til Norge, til stor offentlig anerkjennelse og lettelse for nåde Leon og Bess. Men Amundsen nekter å forsone seg med Leon, og foreslår å gifte seg med Bess. Hun går med på å gifte seg med ham først etter at han når nådd det tidligere målet sitt om Nordpolen.

Amundsen gir ut en lite diplomatisk selvbiografi som fremmedgjør ham fra hans støttespillere ytterligere. Desperat etter å forberede ryktet sitt, setter Amundsen ut for å redde Umberto Nobile - hvis luftskip har styrtet i en storm. Men Amundsens fly styrter, og det avsløres at dette var krasjet som faktisk ble avbildet i åpningsscenen av filmen. Når han vet at Roald denne gangen må ha dødd, ødelegger broren Leon kloden de begge hadde beundret som barn.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Pål Sverre Hagen Roald Amundsen
Christian Rubeck Leon Amundsen
Katherine Waterston Bess Magids
Mads Sjøgård Pettersen Helmer Hanssen
Jonas Strand Gravli Leif Dietrichson
Ole Christoffer Ertvaag Hjalmar Riiser-Larsen
Ruby Dagnall Aline Amundsen
Fridtjov Såheim Hjalmar Johansen
Trond Espen Seim Fridtjof Nansen
Ole Andre Kaada Oscar Wisting
Ida Ursin-Holm Kristine «Kiss» Elisabeth Bennett
David Bark-Jones Robert Falcon Scott
Preben Hodneland Fredrik Ramm
Eirik Evjen Paul Knudsen
Sondre Larsen Gennadij Olonkin
Kenneth Åkerland Bergas Sverre Hassel
Markus Lien Oskar Omdal
Endre Hellestveit Peter Tessem
Geoffrey Kirkness Charles Bennett
Elg Elgesem Olav Bjaaland
Torgny Gerhard Aanderaa Harald Sverdrup
Luca Calvani Umberto Nobile
Ted Otis Lincoln Ellsworth
Vojtech Kotek Karl Feucht
Adrian Lukis Lord Curzon
Přemysl Bureš Robert Peary
Bjørn Skagestad Frøis Frøisland
Jirí Mach Kong Haakon VII
Eva Alner Jizdna Dronning Maud
Øystein Røger Jens Amundsen

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Bernhard Ellefsen i Morgenbladet mente at «Det beste med filmen om Roald Amundsen er at polfareren fremstår som noe i nærheten av den drittsekken han var.»[1]

Birger Vestmo i NRK Filmpolitiet mente personskildringene var «formidlet for kaldt og stivt til å engasjere»[2]

Filmen ble nominert til tre priser foran Amandaprisen 2019: beste produksjonsdesign/scenografi (Karl Júlíusson), beste visuelle effekter (Arne Kaupang, Magnus Olsson, Lars Erik Hansen, Alexander Kadim, Kaj Steveman) og folkets Amanda.[3] Den ble også nominert til Kanonprisen 2019 i klassen Filmwebs Kanonpris – publikumsprisen.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sangere, talere, røkere og sportsmenn». morgenbladet.no. 15. februar 2019. Besøkt 15. februar 2019. 
  2. ^ «Amundsen». NRK P3 (norsk). Besøkt 15. februar 2019. 
  3. ^ «Amandanominasjonene 2019». filmfestivalen.no. 19. juni 2019. Arkivert fra originalen 25. mai 2019. Besøkt 1. juli 2019. 
  4. ^ «Filmwebs Kanonpris 2020: Finalistene er klare!». filmweb.no. 26. februar 2020. Besøkt 3. juli 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]