Jens Amundsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jens Amundsen
Født27. des. 1820Rediger på Wikidata
HvalerRediger på Wikidata
Død15. aug. 1886[1]Rediger på Wikidata (65 år)
Beskjeftigelse SkipsrederRediger på Wikidata
Barn Leon Amundsen, Roald Amundsen, Gustav Amundsen
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Jens Amundsen (født 27. desember 1820Hvaler, død 15. august 1886) var en betydningsfull norsk skipsreder i andre halvdel av 1800-tallet.

Han var sønn av Ole og Anne Amundsen, og far til Roald Amundsen, Leon Amundsen og Gustav Amundsen.

På begynnelsen av 1850-tallet kjøpte han et landområde på Hvidsten i Borge nær utløpet av Glomma og fikk i 1857 bygget hjemmet «Tomta». Her ble Roald Amundsen født, og huset har senere beholdt den stilen det hadde i hans levetid.

Ifølge Utenriksdepartementet var Jens Amundsen blant annet engasjert i transport av kinesiske kulier fra Asia til Karibia. I 1866, omtrent seks år før sønnen Roald ble født, ble kaptein Amundsen nær drept under et opprør blant kuliene ombord på fullriggeren «Constantin». Han ble reddet av Christian Henriksen som var styrmannen ombord, men bar siden med seg et karakteristisk arr fra øret og ned til munnviken.[2] Episoden er også omtalt i Odd Arnesens biografi Roald Amundsen som han var, som ble utgitt første gang i 1929, og i Tor Bomann-Larsens store biografi Roald Amundsen – en biografi fra 1995. Bomann-Larsen føyet til at kaptein Jens Amundsen kronet sin seier over kuliene ved å tvinge dem til å dømme sin opprørsleder til døden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten, urn.nb.no, utgitt 16. august 1886[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ "Internasjonal rett: Folkerett og menneskerettigheter" Utenriksdepartementet

Kilder[rediger | rediger kilde]