Ambrosia Tønnesen plass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambrosia Tønnesen plass
Ambrosia Tønnesen plass 1.jpg
Basisdata

Map
Ambrosia Tønnesen plass
60°21′42″N 5°21′04″Ø

Ambrosia Tønnesen plass ligger på Minde i Bergen og ble i 1994 oppkalt etter den norske billedhuggeren Ambrosia Theodora Tønnesen.[1]Før 1994 hadde ikke plassen noe offisielt navn, men ble av mange kalt trikkesløyfen på Minde.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Ambrosia Tønnesen plass ligger i dag like ved bybanestoppet Wergeland. Inndalsveien og Storetveitvegen møtes like ved plassen, Svaneviksveien i en bakke like over og Eikeveien gående ut fra plassen. Minde allé ligger også like ved siden av plassen. Ambrosias vinterbolig, “runeplass”, lå opprinnelig like ved plassen på Wergeland. Huset er nå flyttet til Hordamuseet, der kunstnere den dag i dag har mulighet for å leie det til arbeidsopphold.[2]

Fra 1928 til 1965 var det endestopp for trikken som gikk fra Sandviken til Minde og i dag står en av de gamle Bergen sporvei trikkene på plassen for å minne om dette.

Plassen har også vært drosjeholdeplass. I kvinner på randens TV-serie taxi, taxi ble sketsjene med tre drosjesjåfører spilt inn her.[3]

Bygninger[rediger | rediger kilde]

I 1917 ble Bergen elektriske sporvei overtatt av kommunen. Etter dette ville man gjerne forlenge trikkelinjen fra Inndalsveien til bygrensen mot Fana, da ble Minde nytt endestopp. En regnet med at driften ville bli innbringende og i 1928 ble det satt opp en moderne ventepaviljong på Minde. Paviljongen var tegnet av byarkitekt Kaspar Hassel, og rommet både venterom, kiosk, telefon og toalett. Bygget var ble oppført i mur og betong og var kostnadsberegnet til 7.500 kr.[4][5] Paviljongen har i senere tid vært en kiosk, og i 2018 begynte kafé Ambrosia i den gamle paviljongen.[6]

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Ambrosia Tønnesen
Med sine avrundete hjørner og sammenhengende vindusbånd, representerte paviljongen nye tider da den ble bygget i 1928.
Fram til 1972 var Fana et eget fylke og denne steinen sto som grensestein mellom Bergen og Fana kommune. Bergen var også et eget fylke frem til 1972 og grensen fungerte også som fylkesgrense.

Ambrosia Theodora Tønnesen var en norsk billedhugger. Hun regnes som den første kvinnelige norske skulptør som levde av kunsten. Hun er særlig kjent for sine portrettbyster med stor portrettlikhet. Tønnesen ble født i Ålesund i 1859, men bodde senere både i Bergen, København, Berlin og Paris før hun i 1910 flyttet tilbake til Bergen for godt. I 1876 flyttet hun til sin søster i Bergen og fikk på tross av manglende utdannelse jobb, som lærerinne hos skolemester Ole Irgens. Ved siden av arbeidet tok Tønnessen en kunstnerisk utdannelse og i 1884 stilte hun ut 3 kunstverk med stor suksess. Etter dette fikk hun tildelt legat og studerte i både Berlin og Amsterdam før hun i 1888 slo seg ned i Paris. I Paris møtte hun sin gode venn og samboer, briten Mary Banks. De årene Ambrosia bodde i Paris dro både hun og Mary hvert år tilbake igjen til Bergen, om sommeren gårdsbruket “knatten”  i Fana, om vinteren “runeplass” på Wergeland.

Tønnesen modellerte hovedsakelig i bronse og marmor, og hugget de fleste skulpturene selv, dette var spesielt og gjorde at hun ofte ble kalt, “hun som arbeider alene”. Hun brøt også med en del kvinnelige normer i sin samtid da hun valgte yrket billedhugger, og av praktiske grunner klippet håret kort og gikk i sykkelbukser. Det er et diskutert om hun og samboeren Mary Banks var kjærester, da det på den tiden også var vanlig for kvinnelige kolleger og bo sammen.

Tønnesen var godt kjent både innenlands og utenlands og du kan finne byster hun har modellert i blant annet New York, Paris, Kristiansand, Kristiansund, tolv arbeider i Haugesund og fem i Ålesund. I hennes hjemby Bergen har hun portrettert mange kjente skikkelser, blant annet Amalie Skram, Ole Bull, Claus Fasting, Christian Michelsen, Edvard Grieg og J.C. Dahl.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ambrosia Tønnesens plass | Bergen byleksikon». www.bergenbyarkiv.no. Besøkt 2. september 2021. 
  2. ^ «Ambrosia Tønnesen». Skeivt arkiv. 14. mars 2017. Besøkt 2. september 2021. 
  3. ^ «Derfor tok Kvinner på randen pause i 15 år». www.bt.no. Besøkt 15. september 2021. 
  4. ^ Aspenberg, Nils Carl (1996). Fra Minde til Sandviken: historien om trikkene i Bergen. Oslo: Baneforl. ISBN 8291448140. 
  5. ^ «Bergen kommune - Ventepaviljongen på Minde». Bergen kommune (norsk). Besøkt 15. september 2021. 
  6. ^ «Café Ambrosia endelig åpnet». Årstadposten. 1. mars 2018. Besøkt 15. september 2021.