Alternativ og supplerende kommunikasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Innenfor alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) finnes det mange retninger og ideer. Alt fra det enkle der man peker på objekter, bilder eller symboler å kommunisere, til avanserte kommunikasjonshjelpemidler som kan snakke for en. ASK er alle former for kommunikasjon som er annerledes enn vanlig skrift og/eller vanlig samtale, men også vanlig skrift og samtale i kombinasjon med forskjellige hjelpemidler.

Kommunikatorer[rediger | rediger kilde]

Kommunikatorer kan deles inn flere grupperinger.

Enkle - enfelts[rediger | rediger kilde]

Enheter som kategoriseres som enkle samtalehjelpemidler er som oftest en knapp eller noe som kan aktiveres for å gi en beskjed tilbake. Disse benyttes noen ganger i kombinasjon med symboler som viser hva de skal si. Disse kan også være til hjelp for mennesker som har problemer med å huske hvordan ting skal brukes og plasseres på en gjenstand som veiledning.

Noen enkle kommunikatorer har mulighet for en sekvens av beskjeder, eventuelt mulighet for valg av beskjed ved en knapp.

Enkle - flerfelts[rediger | rediger kilde]

Flerfelts kommunikatorer kommer fra 2 og opp til 32 felter. Her har vært felt en enkelt beskjed som fortelles/leses opp. På den måten får man en begrenset mulighet for å kommunisere med omverdenen.

Avanserte[rediger | rediger kilde]

De avanserte kommunikasjonsenhetene finnes i mange typer og utgaver. Som oftest baserer de seg på en PC eller PDA med tilhørende programvare. Det finnes det et godt utvalg og varianter fra mange aktører, de mest kjente i Norge er Tobii, Grid og Rolltalk. Modellene har noe ulik funksjonalitet, noe som ikke gjør dem best eller dårligst, men gir dem bare noe ulike egenskaper. Modellene kan ha innebygget mange funksjoner både for nærkommunikasjon med innlest eller syntetisk tale og fjernkommunikasjon med telefon, SMS, e-post og chat. Dette er positivt da det gir en felles inngang til mange funksjoner, samtidig kan det øke terskelen for å benytte verktøyet (både for bruker og hjelper/lærer). Ved anskaffelse av et avansert kommunikasjonshjelpemiddel bør man som forelder prøve ut flere modeller og så bestemme seg.

Papptech[rediger | rediger kilde]

Papptech er et navn på kommunikasjon som foregår uten bruk av teknologi. Dette er alt fra pekebøker, tavler, enkle symboler og annet materiale. Den vanligste bruksområdet til papptech er symboler festet i system for å peke på eller symboler festet på objekter for å forklare hva de er. Der finnes dataprogram som hjelper foreldre og pedagoger å lage slike tavler som kan skrives ut. Tobii har sin SymbolMate, og Mayer-Johnson har sin Boardmaker.

Symbol kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange forskjellige systemer for symbolbasert kommunikasjon. Primært er dette språk bygget opp for å hjelpe mennesker som har vanskelig for å forstå skriftlig språk. Et relativt kjent kunstig oppbygget språk er Bliss symboler. Dette er basert på symboler som kan til dels gjenkjennes av figurer. Det finnes også andre symbolspråk som Rebus, Minspeak, Piktogram, SymbolStix og PCS. Disse baserer seg på mer billedlige symboler og er som oftest enklere å forstå.

Det er alltid en debatt i forhold til hvilke symboler som er riktige i den enkelte situasjon.[1] Flere innenfor fagområdet beveger seg mot at hvilket symbolsett som benyttes er ubetydelig, og det viktigste er å få frem budskapet. I mange tilfeller er det behov for å kombinere forskjellige symbolsett for å få utvalget av symboler til å bli det man ønsker.

Det er også vanlig å benytte bilder sammen med symboler. For eksempel av personer som man ønsker å fortelle om gjennom et kommunikasjonshjelpemiddel.

Videre informasjon om symboler[rediger | rediger kilde]

Rebus symboler (Widgit Literacy Symbols)

Visuell kommunikasjon

Programvare for ASK[rediger | rediger kilde]

Det finnes et stort utvalg av programvare for kommunikasjon. De mest kjente internasjonalt er Klikker 5, Skrive med Bilder, Kommunikasjon: På Trykk, Tobii Communicator, Tobii SymbolMate, The Grid og Boardmaker. I Norge finnes også Programsnekker og Symbol for Windows.

Programmene som benyttes i stor grad internasjonalt har tilgang på store ressurser [1] fra flere land og flere språk. Dette er kan brukes når det undervises i Norsk som andrespråk, da man ofte har behov for ressurser og oppgaver på flere språk.

Tilgang på ASK hjelpemidler i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er alle hjelpemidler behovsprøvd. De som får dem innvilget får dem gratis utlevert fra hjelpemiddelsentralen. NAV (Arbeids- og velferdsforvaltningen) prisforhandler et utvalg av hjelpemidler, de produktene som står på denne listen blir fortrukket som produkt. Selv om et produkt kan kjøpes billigere gjennom alternative kanaler, har ikke en enkelt hjelpemiddelsentral lov til å gjennomføre kjøp utenfor prisforhandlingene. Hjelpemiddelsentralen kan søke om dispensasjon i forhold til at et alternativt produkt har nødvendig funksjonalitet som ikke finnes i de prisforhandlede produktene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]