Tavle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Veggtavle i et tysk klasserom. Den grønne krittavla på bildet har sidetavler som kan slås ut. På veggen til venstre er det montert en whiteboardtavle, det vil si ei hvit tusjtavle.
Nobelprisvinneren Paul Dirac med matematiske formler skrevet med kritt på ei veggtavle

Ei tavle (norrønt tafla, fra latin tabula) er ei plate til å skrive på.

Tavle som skriveplate[rediger | rediger kilde]

Historikk og typer[rediger | rediger kilde]

Tavler har gjennom tidene blitt framstilt i ulike materialer – stein, tre, leire, metall, glass og plast. Tidligere kunne tavler brukes til å bevare skrift permanent, i våre dager er tavler mest brukt til å presentere informasjon i klasserom og konferanserom.

Tavler i stein, brent leire eller voksbelagte treplater er kjent helt siden de tidligste sivilisasjoner – se steintavle, leirtavle og vokstavle. Til skolebruk har små skifertavler og griffel vært brukt av elever gjennom århundrer – i enkelte land til langt ut på 1900-tallet.

Veggtavlene som stadig brukes i klasserom og auditorier ble opprinnelig framstilt av treplater malt med en dunkelmatt farge (svart eller grønn). Seinere kom tavler med underlag av glass eller kunststoff. Som skriveredskap brukes skrivekritt, som tørkes vekk med en svamp. I større auditorier brukes skyvetavler, dvs. to eller flere tavler som er montert utapå hverandre og som kan skyves opp og ned på skinner, for å få en større skriveflate og mindre hyppig avpussing. Det finnes også «endeløse tavler», dvs. en duk belagt med et materiale av samme art som faste tavler, opprulla på stokker på hver sin ende av veggen. Disse er særlig egna til lange bevisførsler i matematikk og naturvitenskap.

Fra 1990-tallet fikk den svarte tavla mange steder avløsning av en whiteboard. En whiteboard er laga av plast eller stål belagt med hvit emalje eller et keramisk materiale, og skrives på med en filttusj. Den hvite overflata betyr at en også kan projisere tekst, bilder og figurer fra en overheadprojektor eller liknende på den, og eventuelt kombinere projiserte bilder med tusjpenn.

Handleliste på skifertavle med griffel.

Datamaskiner kombinert med prosjektør og lerret har i visse sammenhenger avløst veggtavlene i en del år, og blitt en interaktiv tavle som kan skrives på med en digital penn eller bare med fingrene vha såkalt touch screen. De tradisjonelle tavlene på skolene var gjerne mørke (grønne eller sorte) og det ble brukt hvitt kritt for å skrive på dem. Etterhvert har de hvite «whiteboard-tavlene» overtatt. Den eldre teknologien med whiteboard + projektor er nå på vei til å bli byttet ut med nyere og mer avanserte LCD-skjermer der brukeren kan velge om de vil bruke hvit (eller farget) skrift på mørk bakgrunn eller mørk (eller farget) skrift på lys bakgrunn. Dette er bl.a. med på å gi høyere bildekvalitet, men løsningene er fortsatt dyre om en skal velge virkelig store LCD-skjermer til de aller største møterommene.

Andre tavler[rediger | rediger kilde]

  • Ordet tavle brukes i norsk i en lang rekke betydninger. Tidligere kunne tavle også bety et kunstverk malt på ei treplate, og i denne betydningen gjenfinnes det i ordet altertavle. I svensk betyr fortsatt ordet tavla «maleri».
  • Flanelltavle er en tavle med en overflate av tekstilduk som gjør det mulig å feste bokstaver og figurer av kartong til bruk i undervisningen.