Hopp til innhold

Alice (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alice
Generell informasjon
GenreRomantisk komedie, fantasyfilm,[1] julefilm
Utgivelsesår1990
NasjonalitetUSA
Lengde102 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWoody Allen[1][2][3] Rediger dette på Wikidata
ManusWoody Allen Rediger dette på Wikidata
TemaDysfunksjonell familie
Produsent(er)Robert Greenhut, Jack Rollins, Charles H. Joffe
MusikkNeil Hefti Rediger dette på Wikidata
FotoCarlo Di Palma Rediger dette på Wikidata
KlippSusan E. Morse Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMia Farrow,[2] Joe Mantegna,[2] William Hurt,[3] Blythe Danner,[4] Keye Luke,[4] Alec Baldwin,[2] Judy Davis,[3] Bernadette Peters,[4] Cybill Shepherd,[4] Robin Bartlett,[4] Holland Taylor,[4] Elle Macpherson,[4] Gwen Verdon,[4] Linda Wallem,[4] Patrick O'Neal,[5] Julie Kavner,[5] Rachel Miner,[5] Caroline Aaron,[5] James Toback,[5] Diane Salinger,[5] Bob Balaban,[5] Peter Tolan,[5] Marceline Hugot,[5] Kim Chan,[5] James McDaniel,[5] David Spielberg, June Squibb,[5] Peggy Miley[5] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapJack Rollins & Charles H. Joffe Productions Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Orion Pictures
Netflix
Premiere(r)1990
28. februar 1991 (Tyskland)[6]
Eksterne lenker

Alice er en amerikansk film fra 1990, regissert av Woody Allen.[7][8]

Handling[rediger | rediger kilde]

Alice Tate er en hjemmeværende kone i overklassen fra Manhattan, som bruker dagene på shopping, skjønnhetsbehandlinger og sladder med venninnene sine. Hun har vært gift med den velstående Doug i 16 år, og de har to barn sammen - som blir oppdratt av en barnepike. En dag møter hun Joe Ruffalo, en kjekk jazz-musiker. Hun finner seg selv mystisk tiltrukket av ham, men opplever også skyldfølelse på grunn av disse følelsene. Denne indre uroen viser seg snart som rygg-smerter. Hun blir derfor henvist til Dr. Yang, en asiatisk urtelege som setter henne under hypnose. Hun avslører at det som i utgangspunktet tiltrakk henne til Doug faktisk var hans overfladiske egenskaper: utseende og penger. Hun avslører også følelsene sine for Joe Ruffalo.

Dr. Yang gir Alice eldgamle urter, noe som får henne til å handle på de romantiske følelsene sine overfor Joe. De avtaler å møtes. Men så snart effekten av urtene forsvinner, blir Alice forferdet over sin egen oppførsel. Hun lar derfor være å møte ham som planlagt. De neste urtene hun får, gjør henne usynlig. Hun spionerer på at Joe skal besøke sin tidligere kone Vicki. Senere møtes Alice og Joe endelig, under påskudd av at barna deres skal leke sammen. Alice og Joes møter skjer stadig hyppigere. Når hennes skyldfølelse over forholdet til Joe blir for mye for henne, vender Alice tilbake til Dr. Yang. Alice inhalerer det beroligende innholdet i en pipe, og sovner på Dr. Yangs rom. Hun har livlige drømmer om sin katolske oppvekst, og husker moren sin. Alice husker at hun var på sitt lykkeligste når hun hjalp folk. Hun innser at hun har mistet mange av de tidligere målene sine i livet på grunn av sin materialistiske og luksuriøse livsstil. Alice innser at hun har blitt forelsket i Joe.

Men hun overhører to av vennene hennes sladre om henne og Joe, og denne sladderen når også Doug. Men det blir avslørt at Doug også har hatt affærer med andre kvinner, og Alice blir vitne til Doug som kysser en kollega. Alice bestemmer seg for å forlate Doug en gang for alle. Men Joe har imidlertid bestemt seg for å gjenforenes med sin tidligere kone. Alice går til Dr. Yang, som planlegger å forlate byen. Han gir henne en siste pakke med urter, og forteller henne at disse urtene kan skape en kraftig kjærlighetsdrikk. Alice må derfor velge mellom Joe og Doug. Hun går til søsteren sin Dorothy for å få råd. Dorothy har imidlertid julefest, og urtene blandes inn med eggedosis som blir spist i løpet av selskapet. Alle mennene under festen blir derfor forelsket i Alice, og hun flykter i panikk. Hjemme forteller Alice til Doug at ekteskapet deres er over. Hun avslører planene sine om å reise til Calcutta, hvor hun ønsker å hjelpe de fattige. Men Doug håner dette forslaget, og tviler på at Alice kan overleve uten luksusen hun har blitt vant til.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0099012/; besøksdato: 10. juli 2016.
  2. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/alicja; besøksdato: 10. juli 2016.
  3. ^ a b c http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=6431.html; besøksdato: 10. juli 2016.
  4. ^ a b c d e f g h i http://www.imdb.com/title/tt0099012/fullcredits; besøksdato: 10. juli 2016.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  6. ^ Lexikon des internationalen Films[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Alice
  8. ^ Staff, Variety (1. januar 1990). «Alice». Variety (engelsk). Besøkt 26. juni 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]