Joe Mantegna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joe Mantegna
Joe Mantegna 2014.jpg
FødtJoseph Anthony Mantegna, Jr.
13. november 1947 (72 år)
Chicago, Illinois, USA
Ektefelle Arlene Vrhel (1975-d.d.)
Barn Gia MantegnaRediger på Wikidata
Utdannet ved The Theatre School at DePaul University, DePaul UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse film-, teater- og fjernsynsskuespiller, filmregissør, manusforfatter
produsent
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Tony-prisen for beste birolle i et scenestykke (1984)Rediger på Wikidata
Aktive år1969 - d.d.
Nettstedhttp://joemantegna.com
IMDbIMDb

Joseph Anthony «Joe» Mantegna, Jr (født 13. november 1947 i Chicago, Illinois) er en italiensk-amerikansk skuespiller. Mantegna spilte i den kortlivede serien First Monday (2002), Joan of Arcadia (2003–2005). I 2007 fikk Mantegna rollen som SSA David Rossi i krimserien Criminal Minds som går på CBS i USA.

Hans far Joseph Anthony Mantegna, Sr, som arbeidet med forsikring salg døde i 1969 av tuberkulose. Mantegna ble oppdratt innenfor den katolske tro, og han studerte ved J. Sterling Morton High School East som ligger i Cicero, Illinois. Mantegna ble uteksaminert med en grad fra Goodman School of Drama (Theatre School ved DePaul University) i 1970. Som ungdom spilte Mantegna bass i et band kalt The Apocryphals som senere spilte sammen med en annen lokal gruppe kalt The Missing Links, som sammen grunnla bandet Chicago. Mantegna holder fremdeles god kontakt med de opprinnelige medlemmene av bandet Chicago, selv om han ikke spiller musikk lengre.

Mantegna debuterte som skuespiller i 1969 med en teater-produksjon av Hair og senere debuterte han på Broadway i oppsetningen Working fra 1978. Mantegna vant en Tony Award for sin tolkning av karakteren Richard Roma i Glengarry Glen Ross. Tidlige film-opptredener inkluderer roller i The Money Pit (1986), Weeds (1987), og Suspect (1987). Han spilte også i de kritiker-roste filmene House of Games (1987) og Thing Change (1988) som han mottok en Best Actor Award under Venice Film Festival for.

Mantegna var en svært allsidig skuespiller og han spilte i et bredt spekter av roller. Mantegna har siden 1991 hatt en tilbakevendende rolle i den populære animerte komedie-serien The Simpsons, der han gir stemmen til mafiabossen Anthony «Fat Tony» D'Amico. Mantegna mottok en Lifetime Achievement Award den 26. april 2004, under en film-festival i Los Angeles. Den 11. august 2007 signerte Mantegna en kontrakt med krimdrama-serien Criminal Minds på CBS, der han skulle erstatte Mandy Patinkin som ville forlate serien. I 2011, mottok Mantenga en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Mantegna er en forelder til et barn med autisme. Han er eier av en restaurant i Burbank, som heter California Taste Chicago.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]