Alfa Romeo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alfa Romeo 1900

Alfa Romeo er en italiensk bilprodusent.

Alfa Romeo har vært en del av Fiat-gruppen siden 1986. Selskapet var opprinnelig kjent som ALFA, et akronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet som ble til Alfa Romeo ble stiftet som Darracq Italiana i 1907 av Cavaliere Ugo Stella, en adelsmann fra Milano, i partnerskap med det franske selskapet til Alexandre Darracq. Selskapet produserte først Darracq-biler i Napoli, men Stella flyttet produksjonen til en fabrikk i en av Milanos forsteder da partnerskapet med Darracq kollapset. Samtidig skiftet selskapt navn til ALFA. Den første bilen med eget navn var Alfa 24 HP i 1910 (navngitt etter sine 24 hestekrefter), som ble designet av Giuseppe Merosi. Merosi fortsatte med å designe en serie ALFA-modeller med kraftigere motorer (fra 40 til 60 HP). I 1911 begynte ALFA å delta i motorsport, og sjåførene Franchini og Ronzoni konkurrerte i løpet Targa Florio i 1911 med hver sin 24 HP-modell. Ved utbruddet av den første verdenskrig stoppet bilproduksjonen i tre år.

I 1916 tok Nicola Romeo over ledelsen av fabrikken, og det ble satt i gang produksjon av militært utstyr for italienerne og de allierte. Blant produktene fra ALFA-fabrikken under krigen var flymotorer, kompressorer og generatorer basert på fabrikkens eksisterende bimotorer, samt tunge lokomotiver. Da krigen var over tok Romeo kontroll over ALFA, og bilproduksjonen startet opp igjen i 1919. I 1920 ble navnet endret til Alfa Romeo, og modellen Torpedo 20-30 HP var den første med Alfa Romeo-navnet. Giuseppe Merosi fortsatte som sjefsdesigner, og designet modeller som 40-60 HP og RL Targa Florio.

I 1923 ble designeren Vittorio Jano hentet fra Fiat, mye takket være overtalelse fra en av de unge sjåførene på Alfas racingteam, nemlig Enzo Ferrari. Jano tok over som sjefsdesigner etter Merosi, og den første Alfa Romeo-modellen under Jano var P2 Grand Prix, som vant verdensmesterskapet i 1925 for Alfa Romeo. Fra racerbilen P2 Grand Prix gikk Jano over til å designe en serie små motorer (med 4, 6 og 8 sylindre) til Alfa Romeos gatemodeller, basert på motordesignet fra P2, som la grunnlaget for Alfa Romeos klassiske motorarkitektur, med en lettvektskonstruksjon, hemisfærisk formede forbrenningskamre, sentrerte tennplugger, to rekker med overliggende ventiler per sylinderrekke og doble, overliggende kamaksler. Janos motordesign viste seg raskt som både driftssikre og kraftige.

Etterhvert viste Enzo Ferrari seg som en bedre teamsjef enn racingsjåfør, og da fabrikkteamet ble privatisert fikk det navnet Scuderia Ferrari. Da Ferrari forlot Alfa Romeo fortsatte han til å bygge sine egne biler. Tazio Nuvolari kjørte ofte for Alfa, og vant mange løp før den andre verdenskrig.

Da Alfa var på konkursens rand i 1928 forlot Nicola Romeo selskapet. Myndighetene grep inn i siste liten, tok kontroll over selskapet og reddet det fra konkurs. Alfa ble et nasjonalsymbol i Mussolinis Italia, og i denne perioden bygget Alfa chassiser for de aller rikeste, og sendte dem videre til Touring of Milan eller Pininfarina, som bygget de aller fleste karrosseriene.

Alfa-fabrikken ble bombet under den andre verdenskrig, og slet med å tjene penger etter krigen. Luksusbiler var ikke lenger populært, og fabrikken begynte produksjon av mindre modeller for folk flest.

På 1970-tallet hadde Alfa nok en gang store økonomiske problemer. Italienske myndigheter trakk seg ut i 1986, da FIAT kjøpte seg inn, og et nytt selskap ble opprettet, Alfa Lancia Spa, som skulle ta seg av produksjonen av Alfa og Lancia.

Alfa-emblemets historie[rediger | rediger kilde]

I 1910 fikk en mann ved navn Romano Cattaneo oppdraget med å lage et symbol for et nytt selskap, ALFA. Historien vil ha det til at han ventet på trikken ved Piazza Castello i Milano da han fikk inspirasjon av Visconti-familiens våpenskjold med et rødt kors og en slange, som hang over døren til Castello Sforzesco. Med hjelp fra Giuseppe Merosi, en designer, laget han skisser som kombinerte Milanos bysymbol med Visconti-familiens våpenskjold til et sirkulært motiv, omringet av en mørkeblå ring som inneholdt ordene ALFA og MILANO.

Racinghistorie[rediger | rediger kilde]

Alfa Romeo vant mange prestisjefylte løp i følgende kategorier: Formel 1, Prototyper, Touring og Fast Touring. Private sjåfører kjørte også i noen rally-løp med gode resultater.

I 1923 ble Vittorio Jano hentet fra Fiat til Alfa, og han designet en rekke motorer som ga Alfa stor racingsuksess mot slutten av 1930-tallet. (Da Alfa begynte å tape sent på 30-tallet ble Jano umiddelbart avskjediget.)

På 1930-tallet vant Tazio Nuvolari Mille Miglia-løpet i en 6C 1750 da han krysset mållinjen etter en fantastisk forbikjøring av Achille Varzi, uten lys om natten.

8C 2300 vant 24-timersløpet i Le Mans fire år på rad, fra 1931 til 1934. Alfa Romeo trakk seg ut av racing i 1933 da italienske myndigheter tok over selskapet, men racing med fabrikkens biler fortsatte under teamet Scuderia Ferrari. (Enzo Ferrari kjørte for Alfa før han tok over som teamsjef, og senere gikk over til å produsere egne biler.)

I 1935 vant Alfa Romeo German Grand Prix med Nuvolari. I 1938 vant Biondetti Mille Miglia i en 8C 2900B Corto Spyder, som siden har vært kjent som Mille Miglia-modellen.

I 1950 vant Giuseppe Farina verdensmesterskapet i Formel 1 i en 158 med kompressor, og Juan Manuel Fangio vant i 1951 i en Alfetta 159 (en videreutvikling av 159). Alfa-Romeo returnerte til Formel 1 i 1976, først som motorleverandør til Brabham, og siden som konstruktør fra midten av 1979 til slutten av 1985. Alfa leverte også motorer til det italienske Osella-teamet fra 1983 til 1988. Alfa gjorde liten suksess, men Brabham-Alfa vant to seire i 1978.

De forskjellige versjonene av Alfa Romeo Tipo 33 ble kjørt i Prototype-kategorien fra 1967 til 1977, og vant titler i 1975 og 1977.

Førere som har blitt Verdensmester i Formel-1 for Alfa Romeo[rediger | rediger kilde]

Alfa Romeo i dag[rediger | rediger kilde]

Modellutvalget pr. 2011 består av MiTo, Giulietta, 159 og 8C Spider.

Alfa Romeo importeres pr. 2011 av RSA (Rutebileiernes Standariserings-Aksjeselskap)

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]