Alfa Romeo BAT

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De tre originale BAT-modellene. Fra venstre BAT-5, BAT-7 og BAT-9.

Alfa Romeo BAT var opprinnelig en serie på tre konseptbiler utviklet på 1950-tallet i et samarbeid mellom den italienske bilprodusenten Alfa Romeo og designhuset Bertone. Den første, BAT-5, ble presentert i 1953, BAT-7 ble presentert i 1954, mens den siste, BAT-9, ble presentert i 1955. I tillegg ble det presentert en moderne utgave av de klassiske BAT-modellene, kalt BAT-11, i Genève i 2008.

Historie[rediger | rediger kilde]

Alfa Romeo kontaktet Nuccio Bertone, som eide og drev designhuset Bertone, for å bestille tre konseptbiler med lavest mulig luftmotstand. Bilene fikk navnet BAT, Berlinetta Aerodinamica Tecnica. Alle bilene var utstyrt med store halefinner og overheng, og ble bygget på chassis fra Alfa Romeo 1900. Bilene ble presentert i tre år på rad på bilutstillingen i Torino. Alle bilene var utstyrt med en femtrinns girkasse og en kraftig, firesylindret motor. I dag er de tre første BAT-modellene utstilt på Blackhawk Museum i Danville, California, USA.

BAT-5[rediger | rediger kilde]

Alfa Romeo BAT-5

BAT-5 var den første bilen fra Alfa Romeo og Bertones BAT-prosjekt. Den ble første gang presentert på bilutstillingen i Torino i 1953, og designet var basert på en studie av aerodynamikk. Fronten var utformet slik at den skulle eliminere problemer med ustabilitet, som kunne oppstå i høye hastigheter, og designet var også et forsøk på å minimere forstyrrelser i luftflyten som kunne oppstå når hjulene svinger, samt et karosseri med færrest mulig forstyrrelser for luftstrømmen som passerte. I praksis skulle disse grepene sørge for at bilen kunne klare en toppfart på hele 200 km/t, med en motor på 100 hestekrefter. BAT-5 var en svært lett bil, og veide kun omkring 1 100 kilo. Karosseriet var ekstremt aerodynamisk, med sidevinduer som var vinklet 45 grader mot resten av karosseriet og en stor frontrute som flukter over i det nesten helt flate taket. Da bilen ble presentert var det hekken som skapte mest begeistring, med en lang bakrute delt av en slank stolpe, og med to halefinner som peker opp og såvidt innover mot midten av bilen.

BAT-7[rediger | rediger kilde]

Alfa Romeo BAT-7

Den andre BAT-modellen ble presentert på bilutstillingen i Torino i 1954, året etter BAT-5. BAT-7 videreførte forgjengerens utseende, og også her benyttet Bertone sin kompetanse fra arbeider for flyindustrien til utvikling av aerodynamiske halefinner. Fronten var lavere enn på BAT-5, og hovedlyktene var plassert enda nærmere midten av bilen.


BAT-9[rediger | rediger kilde]

Alfa Romeo BAT-9

Den tredje og siste BAT-modellen ble presentert på bilutstillingen i Torino i 1955. Denne var bygget for å likne mer på de vanlige Alfa Romeo-modellene enn de øvrige bilene i serien, og har ofte blitt kalt den vakreste av de tre BAT-modellene. BAT-9 hadde ikke fullt så markerte spoilere og halefinner som de tidligere modellene.

BAT-11[rediger | rediger kilde]

Alfa Romeo BAT-11.

Mer enn 50 år etter at siste modell i BAT-serien ble presentert, viste Bertone og Alfa-Romeo BAT-11 under bilutstillingen i Genève i 2008. Bilen ble ikke presentert på selve bilutstillingen, selv om premierevisningen av bilen foregikk samtidig som utstillingen. BAT-11 er basert på Alfa Romeo 8C Competizione, og deler en rekke visuelle elementer med de klassiske BAT-modellene fra 1950-tallet.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]