Alessandro Stradella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alessandro Stradella
AlessandroStradella.jpg
Født3. juli 1643[1][2][3]
Bologna
Død25. februar 1682[1][2][4][3] (38 år)
Genova[5]
Beskjeftigelse Komponist, sanger

Alessandro Stradella (født 3. april 1639 i Nepi ved Viterbo; død 25. februar 1682 i Genova) var en italiensk fiolinist, sanger og komponist.

Stradella hadde en enestående karriere som frilans komponist, han samarbeidet med framstående poeter og skrev over tre hundre verk.[6]

Liv[rediger | rediger kilde]

Stradella ble født inn i en toskansk adelsfamilie. Han fikk sin utdannelse i Bologna og var en kjent komponist allerede i 20-års-alder.

Sammen med sin venn Carlo Ambrogio Lonati, virket Stradella ved hoffet til den abdiserte dronning Christina av Sverige i Roma, der han hovedsakelig skrev kirkemusikalske verk. Han var en fremragende sanger som opptrådte ved flere fyrstehus – også i Firenze og Venezia var han en etterspurt musiker.

Stradella levde et utsvevende og eventyrlig liv: sammen med Lonati forsøkte han å underslå midler fra den katolske kirka, og han hadde livet gjennom en rekke affærer med kvinner fra høyere sosiale lag, noe som førte til at han i tur og orden måtte flykte fra Roma, Firenze, Venezia og Torino. Etter at en sjalu turinsk adelsmann nær lyktes i å få ham myrdet, rømte Stradella tilslutt til Genova. I Genova hyret en adelsmann i Lomellini-familien en leiemorder som knivstakk Stradella til døde, sannsynligvis etter enda en affære med en elev.

Et tidsvitne, den franske legen Pierre Bourdelot, skrev om Stradellas affærer i Histoire de la musique et de ses effects… (1715), men beretningen er anekdotisk preget og sannsynligvis ikke fullstendig pålitelig.[7] Livet til Stradella inspirerte Friedrich von Flotow til å skrive den romantiske tre-akters operaen Alessandro Stradella, uroppført i 1844.

Verk[rediger | rediger kilde]

Stradella var en svært produktiv komponist, han komponerte verk i nesten samtlige av sin tids musikkformer og overskred flere musikalske konvensjoner. Han skrev oppsiktsvekkende verk for et eller flere strykeinstrumenter og basso continuo som han kalte Simfonia, dessuten serenader, motetter, madrigaler, over 200 verdslige og kirkelige kantater, seks oratorier og åtte operaer som var svært populære i hans egen tid.

I 1674 ble Stradella og Massimiliano Neri de første komponistene som brukte betegnelsene concertino og concerto grosso om sammensetningen solofiolin og strykergruppe. Dette var sannsynligvis Stradellas mest innflytelsesrike nyskapning, og selv om han fikk stor innflytelse også på andre områder, ble han de neste årtiene overskygget av Corelli, Torelli, Vivaldi og andre som videreutviklet concerto grosso-formen. Händel gjenbrukte en del av Stradellas musikk, for eksempel i oratoriet Israel in Egypt.

 • L'accademia d'amore
 • Il Girello
 • La forza dell'amor paterno (Genua 1678)
 • Il trespolo tutore (1679)
 • Il moro per amore
 • Il barcheggio
 • Il Corispero

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13900112d
 2. ^ a b International Music Score Library Project, 9. okt. 2017, Alessandro Stradella, Category:Stradella,_Alessandro
 3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Alessandro Stradella, w6fn18v9
 4. ^ Find a Grave, 9. okt. 2017, Alessandro Stradella, 9931517
 5. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014
 6. ^ Gianturco, Carolyn. «Alessandro Stradella (1639-1682)». Hyperion Records. Besøkt 25. august 2014. 
 7. ^ Alessandro Stradella, nndb.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]