Carlo Ambrogio Lonati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carlo Ambrogio Lonati
Født1645
Milano
Død1710
Milano
Beskjeftigelse Komponist, operasanger, fiolinist
Musikalsk karriere
Instrumentfiolin, vokal

Carlo Ambrogio Lonati (også Lunati, født ca. 1645 i Milano, død sannsynligvis mellom 1710 og 1715 samme sted) var en italiensk komponist, fiolinist og sanger.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Lonati var fiolinist ved visekongen av Napolis hoff fra 1665 til 1667, hvor han også tok roller i operaer. Deretter arbeidet han ti år som konsertmester og sanger ved Christina av Sveriges hoff i Roma. Her traff han Alessandro Stradella og Lelio Colista. Lonato samarbeidet med Stradella også senere i Genova. I Roma komponerte han tallrike fiolin- og triosonater som ble forbilder for Arcangelo Corelli og Henry Purcell. I likhet med Corelli underviste Lonati den unge Francesco Geminiani. Francesco Maria Veracini betegnet i 1760 Lonati som den mest virtuose fiolinist i sitt århundre.

Verk[rediger | rediger kilde]

Instrumentalverkene er bevart på manuskriptform, blant dem er noen triosonater og 12 Sonate per violino e basso continuo tilegnet keiser Leopold I av Det tysk-romerske rike, blant annet med en 600 takters Ciacona. Seks av disse verkene er notert i skordatur. Via Johann Georg Pisendel kom denne sonatesamlingen til Dresden, der originalene forsvant i 1945. Lonati var lite interessert i å trykke sine verker, og Veracini siterer ham på at grunnen var at han ikke ville de skulle falle i hendene på personer som «knapt nok kunne klokka».

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Willi Apel: Die italienische Violinmusik im 17. Jahrhundert. Franz Steiner Verlag, Wiesbaden 1983, ISBN 3-515-03786-1
  • Erich Schenk et.al.: «Die Triosonate», Das Musikwerk bind 20. Laaber-Verlag, Laaber 2005, ISBN 3-89007-623-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]