Strybarkmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Alcis jubata»)
Strybarkmåler
Nomenklatur
Alcis jubata
(Thunberg, 1784)
Populærnavn
strybarkmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
UnderfamilieAlcis
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: løvskog og barskog
Utbredelse: Europa

Strybarkmåler (Alcis jubata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne forholdsvis sjeldne, grå arten har larver som lever på lav, særlig skjegglav og strylav (Usnea spp.). Den er funnet nord til Nord-Trøndelag i Norge, men mangler helt på Vestlandet. Arten blir vurdert som Nær truet (NT) på Norsk rødliste for arter fra 2010.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 28 – 33 mm) og middels slank, lysgrå måler. Hannen har fjærformede antenner. Forvingen er lysgrå med to utydelige, uregelmessige, mørke tverrbånd, en mørk flekk rundt midten av vingen og en ved fremkanten nær vingespissen. Forvingens ytterkant er for det meste mørk. Bakvingen er gråhvit med et tynt, mørkt tverrbånd. Larven er karakteristisk, naken og ganske kraftig bygd til målerlarve å være. Den er grågrønn med tre svarte flekker på siden av hvert kroppsledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Strybarkmåleren finnes i skog med rikelig lav-vekst på trærne. Larvene lever på strylav og skjegglav. De voksne målerne flyr om natten og hviler gjerne på lavkledte trestammer om dagen, der de er meget godt kamuflerte. Denne arten er avhengig av lavartene den lever på, og fordi disse mange steder har gått tilbake på grunn av luftforurensing, er den regnet som en truet art i mye av Europa.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Strybarkmåleren lever i Europa. I Norge er den funnet på Østlandet vestover til Aust-Agder og i Trøndelag, men mangler helt på Vestlandet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. mars 2022. Besøkt 2. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av strybarkmåler Alcis jubata som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]