Albertina (Wien)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Albertina (Wien)
LandØsterrike[1]
StedInnere Stadt[2]
Historiske fakta
ArkitektEmanuel Silva-Tarouca
Joseph Kornhäusel[3]
Etablert1776, 1744
Kart
Kart
Albertina
48°12′16″N 16°22′06″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (de) · Offisielt nettsted

Albertina er en statlig samling av grafikk og billedkunst i Wien og er en av de største i verden. Samlingen har tatt utgangspunkt i Albert von Sachsen-Teschens (17381822) samlinger, og Albertina holder fortsatt til dennes palé i bydelen Innere Stadt (gamlebyen). Etter 1918 ble samlingen supplert med det tidligere keiserlige hoffbibliotekets samlinger.

Bestanden på omkring en million arbeider med tyngdepunkt i europeisk tegnekunst og grafikk fra 1400-tallet og fram til i dag. Hovedvekten ligger på tyske renessansekunstnere, særlig Albrecht Dürer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mot Albertinaplatz
Fra inngangspartiet, om kvelden

Albertina ble bygget som en av de siste gjenværende seksjonene av befestningen av Wien, Den augustiske bastion. Opprinnelig var dette stedet for Hofbauamt («Det kongelige byggekontor») som ble bygget på slutten av 1600-tallet. I 1745 ble anlegget ombygget av lederen for Hofbauamt, Emanuel Teles Count Silva-Tarouca til residens for ham. Det er derfor også kjent som Palais Taroucca. Bygningen ble senere overtatt av Albert von Sachsen-Teschen som brukte denne som sin residens og flyttet etter hvert sin samling av grafikk hit fra Brussel hvor han hadde vært guvernør for Det habsburgske Nederland. For å huse samlingen av grafikk, fikk han utvidet bygningsanlegget med hjelp av arkitekten Louis Montoyer, og siden denne utvidelsen har palasset vært nabo til Hofburg. Kunstsamlingen ble senere utvidet av Alberts etterfølgere.

I etableringen av samlingen, fikk hertug Albert hjelp av Østerrikes ambassadør til Venezia, den genovesiske greven Giacomo Durazzo. I 1776 overførte greven rundt 1 000 kunstobjekter til hertug Albert, og hans hustru, erkehertuginne Maria Christina, som var datter av Maria Teresia av Østerrike og Frans I Stefan av Det tysk-romerske rike.

I 1820-årene fikk erkehertug Karl, hertug Albert og Maria Christinas fostersønn, utført ytterligere ombyggingen av bygningen ved hjelp av arkitekt Joseph Kornhäusel, som i første rekke var endringen av den interiørmessige utsmykningen. Etter erkehertug Karl, bodde hans sønn, erkehertug Albrecht i bygningen og deretter dennes nevø, erkehertug Fredrik, hertug av Teschen i bygningen.

Tidlig i 1919 ble bygningen med den tilhørende kunstsamlingen overført fra Huset Habsburg til den nye republikken Østerrike. I 1920 ble samlingen av grafiske trykk og tegninger slått sammen med innholdet som hadde vært i det keiserlige hoffets bibliotek. Navnet Albertina ble tatt i bruk i 1921.

I mars 1945 ble Albertina sterkt skadet i et bombeangrep. Det har siden blitt fullstendig rehabilitert og modernisert i årene 1998 til 2003, men samlingen med grafikk ble ikke gjenåpnet for i 2008.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 13649, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 
  2. ^ (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 13649, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 
  3. ^ vocab.getty.edu[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]