Pensel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kunstnerpensler med bust i ulike former og størrelser. Flere av penslene på bildet er slitt og farget etter bruk.

En pensel er en liten kost eller børste formet som en hårbunt eller -bust festet ytterst på et skaft som håndtak. Pensler blir brukt som redskap for å påføre maling, lakk, tusj og liknende eller for å smøre på andre halvflytende stoffer. En kan skille mellom pensler til matlaging, for eksempel påføring av grillolje, malerkoster til maling av hus, flater og gjenstander, og kunstnerpensler til å male bilder med. Kunstnere kan også bruke for eksempel smørpensel eller sminkepensler når det passer.

Kunstnerpensler[rediger | rediger kilde]

Delene av en kunstnerpensel med billig grisebust. Hårbunten festet til treskaftet med en metallring.

Kunstnerpensler er utstyrt med skaft, tradisjonelt av tre, som ofte er lakkert som er påsatt en metallhylse som holder fast busten. Busten kan være grisebust, men også andre dyrehår, og utformet etter de behov fabrikant og kunstner er kommet fram til. Tradisjonelt er akvarellpensler kortere og med hår, mens oljemalepensler er lengre, med bust varierende fra helt myk og lang til kort og stiv.

Vanlige penselformer og -typer[rediger | rediger kilde]

Engelske betegnelser for kunstnerpensler med ulik bust eller spiss.
Kinesiske tusjpensler for kalligrafi av skrifttegn og sumi-e, tusjmalerier.
Malerkoster til å male vegger og annet.
 • Runde pensler. De tykke er egnet til å legge farge på større flater der en vil ha jevn farge.
 • Rund spisspensel er god til fine detaljer, kalles rigger på engelsk fordi den var egnet til å detaljvise riggen på et skutemaleri.
 • Flatpensel, også kalt (for-)driver, sprer fargen hurtig. En bred flatpensel kan legge striper i to farger.
 • Bright er flat med kortere bust, og derfor egnet til å behandle tyktflytende maling. Egnet for impasto
 • Filbert eller spadepensel gir mulighet til både brede strøk og litt detaljer uten å skifte pensel.
 • Viftepensel brukes til å jevne ut fargeoverganger med.
 • Skråskåret pensel gir både bredde og mulighet for finere detaljer
 • Mopp er en tykk rundpensel med myk bust. Brukes i akvarell til å suge opp overflødig væske med og er myk nok til at en kan legge på tynne lag med tyntflytende maling på en ikke-tørr oljemalt flate uten å forstyrre laget under.

Størrelser og materialer[rediger | rediger kilde]

Fabrikantene er ikke enige om noe bestemt målesystem, men de laveste numrene angir oftest minste pensel, fra 000 og opp. Størrelse 15 er vanligvis 15 millimeter i bredde eller diameter. på større pensler og koster står ofte målet oppgitt med mm.

Busten kan være naturhår eller syntetfiber. Til nå har naturhår og -bust vært foretrukket til oljemaling og akvareller, men de nyere fibrene er i ferd med å få tilhengere også der. (De første syntetfibrene hadde en tendens til å bli sprøere ved langvarig kontakt med terpentin og andre løsemidler). Akrylfarger og syntetbust synes også å være en kombinasjon, siden busten ikke forandrer karakter ved å dyppes i vann.

De stive bustene er enten av svinebust eller kunstfiber.

Myke hårpensler kan være syntetiske eller av hår fra ekorn, mår, kanin, okse, hest, geit eller grevling. Billigere hårpensler kan presenteres under tittelen kamelhår – men det er det garantert ikke.

Pleie og stell av pensler[rediger | rediger kilde]

 • En pensel som er brukt til ett medium kan ikke brukes til andre uten å bli hurtig nedbrutt, i verste fall etter å ha ødelagt arbeidet der «misbruket» skjedde. Rester etter første bruk vil sitte i fibrene resten av penselens levetid, og vil uvegerlig inngå uheldige kjemiske reaksjoner med andre løsemidler som ikke hører til. Alle pensler tåler likevel å være i vann, som er nøytralt og bremser størkningen av oljefarger.
 • Ingen pensel bør stå loddrett med busten nederst – spesielt ikke i vann over natta, hår tar form av langvarig press. Skal den oppbevares vått, må den henges slik at busten er under vann, men ikke i berøring med bunnen av glasset. Å bruke løsemiddel over natten er kun å anbefale dersom ventilasjonen er svært god. Dette gjelder også for «Penseldoktor'n» og lignende.
 • Pensler bør renses etter hver dags bruk. Rensing med midler som er ment til dette, kan avsluttes med grønnsåpe eller glyserinholdig såpe. Akrylmaling er vannløselig, og kan fjernes med vann og såpe. Der finnes egne «penselbalsamer» som kan spare en for unødvendig ofte nyinnkjøp av dyre pensler, men en bør ikke bruke feil type i forhold til malingtypen. Noen pensler av mårhår kan med fordel settes i fasong med litt spytt før de tørker hengende eller liggende.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]