Aksjon Håp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Aksjon Håp er en landsomfattende bøsseinnsamling som arrangeres av tyve norske misjonsorganisasjoner. Det er misjonsorganisasjonene som er den operative part ute i samarbeidslandene. Pengene fra Aksjon Håp blir brukt til det diakonale og humanitære arbeidet misjonsorganisasjonene driver.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aksjon Håp ble første gang gjennomført i 1982, da som NRKs TV-innsamling. Resultatet ble svært godt; hele 89 millioner kroner. Regnet om til 2003-kroner tilsvarer dette 198 millioner kroner. Den gang var Den Norske Santalmisjon, Norsk Luthersk Misjonssamband, Det norske Misjonsselskap og Det norske Misjonsforbund med på aksjonen.

Aksjon Håp ble også gjennomført i år 2000, denne gang uten samarbeid med NRK. Aksjonen ble også da meget vellykket, med et innsamlingsresultat på 50,3 millioner kroner. Mobiliseringen og engasjementet var stort, om lag 40 000 mennesker stilte opp som bøssebærere.

Aksjon Håp ble også gjennomført i 2006, nærmere bestemt den 10. desember.

Initiativtager til Aksjon Håp er NORME (Norsk Råd for Misjon og Evangelisering). Styreleder er Nils-Tore Andersen og aksjonsleder er Marius Hammer.

Formål[rediger | rediger kilde]

Inntektene fra Aksjon Håp vil bli brukt til å avhjelpe nød, og skape langsiktig bærekraft.

Avhjelpe nød[rediger | rediger kilde]

Helse. De fattigste rammes hardest av sykdom. Enkle tiltak kan redde tusenvis fra å dø av sykdommer det finnes behandling for. Tilstedeværelse av helsepersonell og tilgang på medisiner vil gjøre at mange kan leve et verdig liv med sin sykdom. Vaksinering og opplysningsarbeid kan hindre at sykdom sprer seg og lammer hele samfunn. Dette gjelder også hiv/aids.
Vann. Rent drikkevann er et absolutt behov alle steder i verden. Diaré som følge av urent vann er en av verdens vanligste dødsårsaker, og barn rammes spesielt hardt. Med små ressurser kan vann finnes og renses.

Skape langsiktig bærekraft[rediger | rediger kilde]

Utvikling av lokalsamfunn. Med tiltak som landbruk, irrigasjon, kraftutvikling og mikrokreditter kan lokalsamfunn få muligheter de ellers ikke vil få. De får mulighet til selv å skape utvikling!
Utdanning. Analfabetisme og manglende undervisningstilbud er kraftige bremser for utvikling i de fattigste områdene av verden. Ved å skape mulighet for å tilegne seg kunnskap, skapes samtidig mulighet for utvikling.
Forsoningsarbeid. De fattigste områdene av verden er ofte rammet av konflikt og krig. Eller de er preget av årelang konflikt, hvor sårene har etterlatt dype spor. Minoriteter og marginaliserte grupper stenges ute og undertrykkes. Forsoningsarbeid er ofte en forutsetning for utvikling, og preger mange av de prosjektene misjonsorganisasjonene driver.

Aksjon Håp 2006 håper å samle inn 65 millioner kroner til bekjempelse av nød i land med stor fattigdom.

Utfordringer[rediger | rediger kilde]

Aksjonen utfordrer folk til å registrere seg som bøssebærer, til å bli med i de ulike kommune- og bydelskomiteene rundt omkring i landet eller til å lage et støttearrangement for Aksjon Håp – for eksempel en Gospelnight eller lignende.

Deltagerorganisasjoner i Aksjon Håp 2006[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]