Hopp til innhold

Evangelisk Orientmisjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Evangelisk Orientmisjon
Org.nummer971433841
Grunnlagt24. november 1889
LandNorge
Nettstedeom.no (no)

Evangelisk Orientmisjon (EOM), tidligere Den Norske Kinamisjon er en norsk tverrkristelig protestantisk misjonsorganisasjon. Misjonsorganisasjonen er grunnlagt i Christiania (Oslo) i 1889[1], som resultat av et besøk av engelske James Hudson Taylor, stifteren av China Inland Mission (CIM).

Historie[rediger | rediger kilde]

Evangelisk Orientmisjon har sitt utspring i misjonsvekkelsen sent på 1800-tallet og et norgesbesøk av pionermisjonæren James Hudson Taylor, som hadde en nød og et ønske om å gå inn i indre deler av Kina, områder ingen andre protestantiske misjonsorganisasjoner tidligere hadde vært. De fleste holdt seg til de kystnære områdene. Misjonsorganisasjonen han startet fikk navnet China Inland Mission.

Evangelisk Orientmisjon het opprinnelig Den Norske Kinamission, men var først bedre kjent som Kristianiakomiteen, Hudson Taylor og hans norske støttespilleres ønske var å opprette et misjonærselskap av samme slag som hans eget, CIM, der alle de nordiske land skulle være med. Navnet skulle være Den skandinaviske Kina-Innlandsmission.

Da dette ikke lot seg realisere, organiserte de tre norske støttespillerne Otto Treider, Jørgensen og Hans Guldberg en egen gruppe, som ble kjent som Kristianiakomiteen.

De var i kontakt med Ole Næstegaard som reiste til Kina på eget initiativ i 1888, støttet av mange misjonsvenner. Men han ville ikke ha noe med Kristianiakomiteen å gjøre fordi denne hadde gått sammen med det ulutherske CIM.

Misjonsarbeid i Shansi, Kina, fra 1889 og i Japan fra 1951 – da navnet ble endret til Evangelisk Orientmisjon (EOM).

Albert Lunde var formann 1917-1937.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om oss». Sapphire medlemsmal (norsk). Besøkt 12. april 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]