Áhkká

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Áhkká
Áhkkámassivets høyeste fjelltopper. Stortoppen til høyre
Andre navnAkka
Høyde 2 015 moh.
Primærfaktor 1 099 m[1]
Sekundærfaktor 19 km[2]
LandSveriges flaggSverige
Kommune(r)Jokkmokk
OmrådeNorrbottens län
RegionLappland
FjellrekkeDe skandinaviske fjellene
Posisjonskart
Áhkká ligger i Norrbotten
Áhkká
Áhkká
Áhkká (Norrbotten)
Kart
Áhkká
67°34′42″N 17°29′00″Ø

Áhkká (tidligere skrevet Akka) er et fjellmassiv i Stora Sjöfallets nasjonalpark i det nordvestlige Lappland, i Jokkmokk kommune, i Norrbottens län i det nordlige Sverige. Den høyeste toppen, Stortoppen, rager 2 015 meter over havet.[3] Skilt fra denne med en stedvis knivskarp egg ligger Nordosttoppen (2010 moh.). Fjellmassivet består av bratte topper og isbreer ved den sørlige stranden av innsjøen Akkajaure. Fra Áhkkás fot till den høyeste toppen er det 1 562 meter (målt fra Akkajaures vannflate, 453 moh.), som er det største for noe fjell i Sverige. Vest for Stortoppen ligger Borgtoppen (1963 moh.), som er oppkalt etter fotografen og eventyreren Borg Mesch.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet er hentet fra samisk mytologi hvor Áhkká er den samiske gudinnen som stod for alt det kloke og skjønne i verden. Dette forklarer også grunnen til at «áhkká» i det samiske språket brukes som et samisk navn på bestemødre og andre gamla (kloke) koner. Jmf forøvrig det nå utdødde akkalasamiske språket. På finsk brukes ordet «akka» om gamle koner i sin alminnelighet.

Akka er også navnet på ledergåsen i Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, på grunn av hennes rolle som gammel og klok.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Áhkkás referansesadel ligger ved Suottasjjávrre (912 moh.) sørøst for fjellet. Sadelens høyde ligger mellom 912 og 920 moh. og anslås til 916 moh.
  2. ^ Avstand til Sarektjåhkkå.
  3. ^ «Kartor, flygbilder och ortnamn». Lantmäteriet. Besøkt 19. desember 2015. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Áhkkás Stortopp sett fra Nordosttoppen