Agonum sexpunctatum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Agonum sexpunctatum
Foto: © Entomart
Vitenskapelig(e)
navn
:
Agonum sexpunctatum
(Linnaeus, 1758)
Agonum auraticolle
Agonum montanum
Agonum motschulskyi
Agonotharus assimile
Carabus duodecimpunctatum
Platynus cervini
Platynus mattosi
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Løpebiller
Slekt: Agonum
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Agonum sexpunctatum er en av billene i delgruppen (underfamilien) markløpere (Harpalinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Agonum sexpunctatum finnes i nesten hele Europa , men er sjeldnere i sør og vest. Den er utbredt østover i Asia. Finnes i Norge. Ikke vanlig, men opptrer lokalt tallrikt.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Agonum sexpunctatum er 7,6-10 mm lang. Hodet og brystskjoldet er grønn eller blålig metallisk på farge. Også de første leddene (rotleddene) på antennen og lårene (femora) har metallglans. Dekkvingene har metallisk glans og er rødt kobber farget, ofte med mer grønne sidekanter. Det tredje rille-mellomrom (fra midten / sømmen) har minst fire børstepunkt, små fordypninger med ett stivt oppstående hår. Antennenes fjerde ledd med fine korte hår og noen lange børster i spissen. Det tredje leddet er bart (nakent), uten de korte tilliggende hårene. (Krever forstørrelse for å se). Brystskjoldet er smalere enn skuldrene (frampartiet av dekkvingene) og har avrundede bakhjørner. Beina er ikke ensfarget, men har mørkere parti. Bakfotens første ledd (tars) er klart lengre enn sporen i spissen av leggen (tibia). Ikke vanlig,

Levevis[rediger | rediger kilde]

Agonum sexpunctatum er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr. Den lever på fuktige lokaliteter, ofte på gressenger.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]