Agonum ericeti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Agonum ericeti

Vitenskapelig(e)
navn
:
Agonum ericeti
(Panzer, 1809)
Carabus ericeti
Harpalus bifoveolatum
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Løpebiller
Slekt: Agonum
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Agonum ericeti er en av billene i delgruppen (underfamilien) markløpere (Harpalinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Agonum ericeti finnes i nesten hele Europa , men er noe sjeldnere helt i sørvest. Den er utbredt østover i Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Agonum ericeti er 6,5-8 mm lang. Hele kroppen har rød kobber farge med metallisk glans. Også de første leddene (rotleddene) på antennen og lårene (femora) har metallglans. Brystskjoldet er smalere enn skuldrene (frampartiet av dekkvingene) og har avrundede bakhjørner. Dekkvingenes tredje rille-mellomrom (fra midten / sømmen) har minst fire børstepunkt, små fordypninger med ett stivt oppstående hår. Antennenes fjerde ledd med fine korte hår og noen lange børster i spissen. Det tredje leddet er bart (nakent), uten de korte tilliggende hårene. (Krever forstørrelse for å se). Beina er ikke ensfarget, men har mørkere parti. Bakfotens første ledd (tars) er klart lengre enn sporen i spissen av leggen (tibia).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Agonum ericeti er iIkke vanlig, men opptrer lokalt tallrikt. Den lever på fuktige lokaliteter, ofte på torvmose (torvmyr). Den er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]