Hopp til innhold

Agartala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Agartala
Bengali: আগরতলা (Agortôla)
LandIndias flagg India
DelstatTripura
DistriktVest-Tripura
Grunnlagt1871
Postnummer799001
Retningsnummer381
Areal58,84 km²
Befolkning367 822 (2004)
Bef.tetthet6 251,22 innb./km²
Høyde o.h.15 meter
Nettsidewww.agartalacity.nic.in/
Posisjonskart
Agartala ligger i India
Agartala
Agartala
Agartala (India)
Kart
Agartala
23°50′00″N 91°16′00″Ø

Agartala (bengali: আগরতলা, Agortôla) er hovedstaden i den indiske delstaten Tripura. Den ligger på bredden av Haora-elven og 2 km fra grensen til Bangladesh. Etter en utvidelse av byen i 2004 hadde den en befolkning på 367 822.[1] Ved folketellingen i 2001 hadde byen 189 327 innbyggere.[2]

Grunnleggelse

[rediger | rediger kilde]

Den gamle hovedstaden i den daværende vasallstaten "Swadhin Tripura" lå i Rangamati (Udaipur, Sør-Tripura), ved bredden av elven Gomati. I år 1760 ble hovedstaden skiftet av maharaja Krishna Kishore Manikya (regjerte i perioden 1829-49) tilhørende Manikya-dynastiet til å være dagens gamle Agartala, som ligger ved bredden av elven Haora. Hovedstaden fikk navnet "Haveli".[3] På grunn av gjentatte invasjoner utført av kukifolket og også for å opprettholde enkel kommunikasjon med det britiske Bengal, begynte Maharaja Krishna Kishore Manikya i 1849 prosessen med å skifte hovedstaden fra Gamle Haveli (Old Haveli) til Nye Haveli (New Haveli), det som idag er Agartala.

Under Britisk India var Agartala hovedstaden i det som én gang var delstaten Hill Tippera. I 187475 ble byen en kommune og i 1901 hadde Agartala 9 513 innbyggere.[4]

Agartala kommune

[rediger | rediger kilde]
Området rundt Agartala

Agartala kommune ble ved hjelp av en kongelig proklamasjon dannet i siste del av 1871 under styret til Maharaja Bir Chandra Manikya (1862–96), i et område på ca. 7,8 km² og med en befolkning på bare 875. A.W.S. Power, første politiske agent for Tipperah fra Storbritannia ble også utnevnt til ordfører i Agartala kommune i året 1872. Han var aktiv som ordfører i årene 1872-73.

Planlagt by

[rediger | rediger kilde]

Maharaja Bir Bikram Manikya Bahadur blir kalt grunnleggeren av den planlagte byen Agartala. Tidlig i 1940-årene ble byens hele infrastruktur omorganisert i et planlagt prosjekt. Resultatet ble bedre veier og et markedsbygg.

Nyere tid

[rediger | rediger kilde]

Den 1. oktober 2008 ble byen rammet av fem bombeeksplosjoner. Minst fire mennesker døde og opp imot 100 ble skadet som følge av eksplosjonene.

Delstaten Tripura består av fire distrikter. Veier og det forholdsvis lille jernbanenettet er også tatt med på kartet.

Agartala ligger gjennomsnittlig 16 moh. Byen ligger på en slette langs Haora-elven, men byen strekker seg også til de lavereliggende traktene i nord.

Nærområder

[rediger | rediger kilde]

Agartala er en by som består av mange såkalte paraer, som betyr "nærområder" på bengali. Hvert nærområde eller para er vanligvis en kommunal avdeling også.

Lokaliteter

[rediger | rediger kilde]

Byens nærområder (eller bydeler) inkluderer: Krishnanagar, Banamalipur, Math Chowmuhani, Dhaleswar, Pratapgar Area, Kashari Patti, Kaman Chowmuni, Radha Nagar, Shibnagar, Ramnagar, Joynagar, Abhoynagar, Radhanagar, Arundhutinagar, Gol Bazaar, Gurkha Basti, Kunjaban, College Tilla, Indranagar, Volagiri, Arundhuti Nagar, Bhati Abhoynagar, 79 Tilla, New Capital Complex (GB, Agartala), Amtali, Badhar Ghat, Lake Chowmuni, Ganaraj Chowmuni, Durjoynagar, Bardowali, Bottala, Melarmath osv.

Disse områdene er videre delt inn i boligblokker, som f.eks. Banamalipur som er delt inn i North Banamalipur, Madhya Banamalipur, South Banamalipur osv.

Byens områder vokser veldig raskt, og det er estimert at byen vil vokse og inkludere mange flere utenforliggende byer og kommuner i de kommende årene.

Agartala har ekstremt klima hele året. Somrene varer fra mars til juni og er varme. Deretter kommer monsunperioden i juli og varer frem til september. I denne perioden er fuktigheten høy og nedbørsmengden veldig stor. Vintrene varer fra oktober til februar og er kalde.

Demografi

[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde Agartala 189 327 innbyggere. Av disse utgjorde 50 % menn og 50 % kvinner. Den gjennomsnittlige lesekyndigheten i byen var da 85 %, noe som er mye høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. Mannlig lesekyndighet var 52 %, og 48 % av kvinnene kunne lese. 8 % av befolkningen i Agartala var barn under 6 år.

Befolkningsvekst

[rediger | rediger kilde]

I 1941 hadde Agartala 17 693 innbyggere.[5] I 1991 hadde byen 157 358 innbyggere.[6] I 2004 hadde innbyggertallet økt til 367 822.

Raskt overblikk over Agartalas vekst[7]:

År Befolkning Område (km²)
1901 6 415 7,8
1911 6 831 7,8
1921 7 743 7,8
1931 9 580 7,8
1941 17 693 7,8
1951 42 595 7,8
1961 54 878 7,8
1971 100 264 7,8
1981 132 186 10,94
1991 157 358 15,81
2001 189 327 16,02
2004 367 822 58,84

Siden byen er delstatshovedstad er størsteparten av befolkningen ansatt som arbeidere i delstatens og byens offentlige styre, og noen jobber også i statseide bedrifter. Men Agartala er også et handelssentrum i et viktig jordbruksområde. De viktigste produktene som eksporteres fra Agartala er te, gummi og gass (LPG).

Offentlig sektor

[rediger | rediger kilde]

Under er de største offentlige virksomhetene i Agartala nevnt:

  • ONGC (Oil and Natural Gas Corporation)
  • GAIL (Gas Authority of India Ltd.)
  • BSNL (Bharat Sanchar Nigam Limited)
  • TRTC

Privat sektor

[rediger | rediger kilde]

Det finnes også en stor variasjon av private virksomheter i byen, og deres forretningsområde ligger først og fremst i Gol Bazaar og Kaman Chowmuhani, som har mange butikker, bazaar, banker ol. Store indiske banker som har sine kontorer i Agartala er Tripura Grameen Bank, SBI, PNB, UTI Bank, ICICI Bank, Vijaya Bank, Canara Bank, UCO Bank og HDFC Bank. Selv om mange banker har kommet i Tripura, og spesielt i Agartala, er Tripura Grameen Bank den største og mest brukte banken. Den har flest kontorer i delstaten.

Politikk og administrasjon

[rediger | rediger kilde]

Agartala by blir styrt av Agartala Municipal Council (AMC), som deler byen i mange avdelinger. Hver avdeling har en valgt avdelingsrepresentant eller byrådsleder. Byen er også delt inn mange postsoner for å lette postadministrasjonen.

Indias Kommunstiske Parti (Communist Party of India, CPI) har stor støtte blant befolkningen i Tripuraregionen, og ved parlamentsvalget i 2004 fikk partiet nesten 71 % av stemmene. .

Transport

[rediger | rediger kilde]
En gate i Agartala

NH 44 (National Highway 44) forbinder Agartala til Assam og resten av India med veier. Hovedveiene (NH 44, NH 44A) forbinder Agartala til Silchar (317 km), Guwahati (599 km), Shillong (499 km), Dharmanagar (200 km) og Aizawl (443 km). En busservice forbinder også byen til Dhaka (150 km).

Agartala har gode veiforbindelser til andre deler av delstaten Tripura. NH 44 har blitt forlenget til sør, og forbedrer dermed veiforbindelsene ytterligere mellom Agartala og Sør-Tripura. Busser, jeepbiler og SUV-biler er de mest brukte offentlige kjøretøyene, mens biler og varebiler vanligvis blir brukt til privat leie.

Den vanligste transportmåten innenfor byen utgjør et nettverk av sykkeltaxi, tuk-tuk og busser.

Agartala er også forbindet med flyplass. Moderniserte Agartala lufthavn forbinder byen til andre indiske byer. Det er direkteflyvninger til Kolkata, Imphal, Chennai, Aizwal og Guwahati.

De største flyselskapene som bruker flyplassen til siviltrafikk er Air India, Jet Airways, Indigo Airlines, Kingfisher Airlines og Air Deccan.

Agartala har vært fullstendig forbindet med jernbane til andre byer i India siden 28. juni 2008. Grunnlaget for den 119 km lange ruten mellom Kumarghat og Agartala ble lagt i 1996 av den tidligere statsministeren H.D. Deve Gowda. Agartala er den andre hovedstadsbyen (etter Guwahati i Assam) i nordøst som blir forbindet med Indias store jernbanenett.

Folk og kultur

[rediger | rediger kilde]

Byen består i all hovedsak av bengalere, og den bengalske kulturen og bengalispråket dominerer byen. De største festivalene i byen er Durgapudsja og Saraswatipudsja, som begge reflekterer påvirkningen av den bengalske kulturen. Det finnes også en økende populasjon av innfødte tripurifolk i byen. Blant dette folket er Kharchi- og Gariapudsjaene de mest kjente.

Bengali er det vanlige språket som blir brukt i Agartala. Andre brukte språk inkluderer kokborok (Tripurispråk), manipuri, chakma, nepalsk osv.

Laxmi Narayan Bari-templet i Palace Compound

Hinduisme er den dominerende religionen og det er bygd mange templer rundt om i byen. Islam har også mange tilhengere. Buddhisme blir praktisert av chakmafolket (også kjent som changmafolket) og det finnes et kloster kalt "Buddha Mandir" i Abhoynagar. Kristendom får også flere og flere tilhengere, majoriteten av de kristne lever blant innfødte tripurifolk. De fleste kristne tilhører baptistkirken.

De viktigste religiøse byggene er nevnt under.

De viktigste templene er:

  • Laxmi Narayan Bari-templet i Palace Compound.
  • Jagannath-templet.
  • Ram Thakurs Ashram i Banamalipur.
  • Durga Bari-templet i Palace Compound.
  • Agartala Baptist Church, Arundhutinagar, den eldste kirken i Agartala
  • Agartala City Baptist Church, Krishnanagar
  • Capital Baptist Church, Gurkhabasti
  • City Baptist Church, Melarmath
  • Khakotor Baptist Church, Abhoynagar
  • St. Joseph's Catholic Church, Durjoynagar

Utdanning

[rediger | rediger kilde]

Agartala har mange utdanningsinstitusjoner, skoler og college, samt et sentralt universitet.

Universiteter i Agartala inkluderer Tripura University, ICFAI University (The Institute of Chartered Financial Analysts of India University) og Indira Gandhi National Open University. Førstnevnte universitet er delstatens ordinære statlige universitet, og åpnet i 1947.

Det finnes som nevnt mange ulike college i byen. Blant disse har man National Institute of Technology, MBB College (Maharaja Bir Bikram College), Women's College, Ramthakur College, Tripura Medical College, Agartala Government Medical College, Tripura Institute of Technology, Agartala Polytechnic College, Women's Polytechnic, Regional Institute of Pharmaceutical Sciences And Technology (RIPSAT) og Tripura Institute Of Para-medical Sciences.

Ujjayantapalasset

Severdigheter

[rediger | rediger kilde]
  • College Tilla – Maharaja Bir Bikram College, Tripura University bygninger, fotballbane, internasjonal cricketstadion, malerisk landskap og rene naturlige innsjøer.
  • Ujjayantapalasset – palasset til tripurakongene, now omgjort til delstatens lovgivende forsamling.
  • Jagannath-templet — hindutempel tilhørende Vaishnavaskolens livssyn.
  • Umamaheswart-templet — hindutempel tilhørende Shaiva- og Shaktaskolenes livssyn.
  • Venuban Vihar
  • Budhha Mandir
  • Puratan Agartala
  • Tripura State Museum at Post Office Chowmuhani.
  • Rabindra Kanan
  • Children's Park
  • Nehru Park
  • Hotel Rajdhani
  • Ginger Hotel
  • Hotel Rajarshi
  • Royal Guest House

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Agartala Municipality Statistics Arkivert 4. mai 2006 hos Wayback Machine., provided by the AMC (Agartala Municipal Council) at the Government of Tripura website
  2. ^ Indian Census Arkivert 14. mai 2007 hos Wayback Machine.
  3. ^ Genealogy of Tripura Kingdom Queensland University.
  4. ^ Agartala The Imperial Gazetteer of India, 1909, bind 5, s. 70.
  5. ^ Columbia-Lippincott Gazeteer. s. 18
  6. ^ Cohen, Saul B.,ed. Columbia Gazeteer of the World (New York: Columbia University Press, 1998) s. 26
  7. ^ De fleste tallene er hentet fra Indias offisielle folketellinger, som finner sted hvert tiende år. Det er kun tallet for 2004 som er hentet utenom den offisielle folketellingen. Neste folketelling er i 2011.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]