Agapanthia villosoviridescens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Agapanthia villosoviridescens
Agapanthia villosoviridescens
Vitenskapelig(e)
navn
:
Agapanthia villosoviridescens
(De Geer, 1775)
Norsk(e) navn: tistelbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Agapanthia
Habitat: enger med tistler
Utbredelse: Europa
funnet på det sørlige Østlandet i Norge.

Tistelbukk (Agapanthia villosoviridescens) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I motsetning til de fleste andre trebukker utvikler ikke larvene seg i busker og trær, men i tistler og andre høye urter. I Norge finnes den på Sør-Østlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10-22 mm), slank, sylindrisk, grågul trebukk. På farge ligner den på liten ospebukk Saperda populnea, men er betydelig slankere enn denne arten, særlig kan man skille dem på at pronotum er mye smalere enn dekkvingene hos tistelbukken, bare litt smalere hos liten ospebukk. Antennene er tydelig lengre enn kroppen, hvert ledd er tofarget, lyst i den indre delen og mørkt i den ytre. Den første antenneleddet er svart og påfallende kraftig. Hodet er forholdsvis lite og tett hårete. Pronotum er tydelig lengre enn bredt og litt tilsmalnende forover. Det har tre grågule lengdestriper. Dekkvingene er smale, parallellsidige, med markerte, rettvinklede skuldre, omtrent en og en halv gang så brede som pronotum. De er spraglete i mørkgrått og grågult, men uten regelmessige flekker. Beina er middels lange og grå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dette er en av forholdsvis få trebukker i vår fauna som har larver i urter. Denne artens larver lever inne i stenglene på tistler, de er også funnet i hjortetrøst og brennesler. Larven lever inne i stilken og også i alle fall den øvre delen av røttene på planten. Larven er fullvokst om høsten, men overvintrer, gjerne inne i den visne stilken, før den forpupper seg neste vår, slik at utviklingstiden blir ett år. Larven er noe uvanlig bygd, og, uvanlig for en trebukklarve, kan den forflytte seg svært raskt inne i stilken ved å stemme kroppen mot veggene. De voksne billen påtreffes i nærheten av næringsplantene i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa og det vestlige Sibir, og ser ut til å være i spredning. I Norge er den funnet på Østlandet og ved Kristiansand.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]