Academy of St Martin in the Fields

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St Martin in the Fields under Schleswig-Holstein Musik Festival 2011

Academy of St Martin in the Fields (ASMF) er et engelsk kammerorkester som er kjent for å spesialisere seg på barokkmusikk og wienerklassisistisk musikk spilt på moderne instrumenter. Navnet er tatt fra kirken St Martin-in-the-Fields i London hvor de hadde sin første opptreden 13. november 1959.

Til å begynne med var ASMF et lite strykeorkester uten dirigent. Medlemmene var musikere fra de store Londonorkestrene som spilte barokkmusikk i sommerferiene. Snart kom blåsere til, og grunnleggeren av orkesteret, Neville Marriner, tok dirigentrollen. Fra midten av 1960-tallet dominerte ASMF platemarkedet for barokkmusikk, og ble et regulært orkester med faste musikere. Fra midten av 1970-årene overtok ofte konsertmestrene Iona Brown og senere Kenneth Sillito ledelsen.

Orkesterets dominerende stilling tok slutt da det tidlig på 1980-tallet ble vanlig å oppføre musikk med tidsriktige instrumenter. Orkesteret har for tiden 63 musikere, og med enkelte tilleggsmusikere spiller det nå også romantisk musikk og samtidsmusikk. I tillegg ble det i 1975 dannet et kor som man regelmessig kan høre i et opptak fra 1992 ved tv-overføringer av UEFA Champions League.

ASMF's barokkstil var en målestokk for andre, og var lett gjenkjennelig med sin store vitalitet og poengterte rytmikk. Det lyktes dem å forene moderne instrumenter med klangidealet og spillemåten som er idiomatisk for tidlig musikk.

Med over 500 innspillinger er ASMF det mest innspilte kammerorkesteret i verden. De fikk særlig høye salgstall med soundtrackene til filmene Amadeus, Den engelske pasienten og Titanic.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]